Pomáhal při hurikánu Harvey, teď mu hrozí deportace

Horizont ČT24: Pomáhal při hurikánu Harvey, teď mu hrozí deportace (zdroj: ČT24)

Třiadvacetiletý záchranář Jesus Contreras je jedním z těch, kterých by se dotklo zrušení výnosu amerického exprezidenta Baracka Obamy o chraně dětí ilegálních přistěhovalců. Naposledy ještě pomáhal při hurikánu Harvey, teď mu stejně jako tři čtvrtě milionu dalším hrozí deportace.

Contreras do Ameriky přijel v šesti letech. V Houstonu má práci, život, přátele. Ve Spojených státech fungoval pod ochrannou rukou dekretu bývalého prezidenta Obamy.

Program DACA Jesusovi stejně jako ostatním umožňoval každé dva roky obnovit ochranu před deportací i pracovní povolení. Pro většinu dětí ilegálních přistěhovalců to takto fungovalo celý jejich dospělý život. Teď nechápou, proč se vracet do rodné země, kterou si ani nepamatují. 

„Pomáháme lidem doslova ze země zpátky na nohy a přitom nás sráží ti nahoře, v Bílém domě,“ uvedl Jesus Contreras na Twitteru.

„Mám klienty, kteří mají magisterské i doktorské tituly a teď se bojí toho, že budou buď deportováni nebo budou žít v šedé zóně a pracovat za pět dolarů za hodinu nebo za minimální mzdu,“ uvedla specialistka na imigrační právo Luca Vais-Ottosenová.

„Každý z nás něco té komunitě vrací, aktivně pomáhá společnosti. Nechceme nikomu ukrást sociální dávky, nechceme si uzmout nic, co není naše,“ říká Contreras.

Takzvaným Snílkům, tedy těm, kteří svůj americký sen žijí od dětství v nejistotě, může svitnout naděje. Do půl roku má celou situaci zákonem vyřešit Kongres a právě na reformu z jeho dílny Jesus a statisíce dalších spoléhají. Ve středu se navíc patnáct amerických států a federální distrikt hlavního města Washingtonu pokusily zablokovat plán zrušení programu u newyorského soudu žalobou.

„Chci vám říct, že za vás budu bojovat. Využiji toho, že mám prostor něco říct a budu ten vzkaz šířit po celé zemi,“ říká Contreras na twitterovém videu.

Pokud kongresmani věc do šesti měsíců nevyřeší, všem těmto lidem nárok na pobyt na americkém území propadne. Pokus nové administrativy o nastolení vlády zákona by tak v praxi mohl znamenat rozpad bezpočtu rodin, podotýká redaktorka ČT Linda Bartošová.