Trump chce od Kongresu změny, jinak zruší vízový program pro dětské migranty

Donald Trump ruší Obamův program pro děti imigrantů (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump považuje vízový program pro dětské migranty zavedený jeho předchůdcem za protiústavní. Vláda nyní ponechá na Kongresu, aby situaci upravil zákonem. Pokud tak neučiní do půl roku, více než tři čtvrtě milionu lidí, na něž se program vztahoval, ztratí možnost získat vízum či pracovní povolení.

„Abychom získali zákonný imigrační systém v souladu s našimi národními zájmy, nemůžeme umožnit přijít všem, kteří by rádi… To by byla politika otevřených hranic, kterou Američané správně odmítli,“ prohlásil ministr spravedlnosti Jeff Sessions na tiskovém brífinku, kde zdůvodnil Trumpovo rozhodnutí ukončit program známý pod zkratkou DACA platný od roku 2012.

Obamův výnos tehdy umožnil lidem, kteří přišli do USA se svými rodiči jako děti, získat každé dva roky obnovitelné vízum a pracovní povolení. Podle statistik amerických imigračních úřadů pobývalo vloni v rámci ochranného programu v USA přes 700 tisíc lidí.

Američané na prvním místě, zopakoval Trump

Sám Trump se ke svému rozhodnutí vyjádřil v tiskovém prohlášení, v němž obvinil Obamu, že nařízením DACA obešel Kongres. Prezident chce, aby byla imigrační pravidla upravena zákonem, který může schválit pouze Kongres.

„Kongres má teď šest měsíců, aby (program) DACA legalizoval. Pokud to nedokáže, k problému se vrátím,“ uvedl Trump. Agentura AP poznamenala, že není jasné, co tím přesně myslí.  

Program má v omezené podobě pokračovat ještě půl roku. Po tuto dobu vláda podle informací ministerstva vnitřní bezpečnosti obnoví víza a pracovní povolení některým jejich dosavadním majitelům, nebude však přijímat nové žádosti.

Trump zopakoval své tvrzení o tom, že mladí přistěhovalci berou práci rodilým Američanům, kteří jsou pro současnou vládu na prvním místě. „Zapomenutí muži a ženy již nebudou zapomenuti,“ napsal prezident na Twitteru, čímž naznačil, že pracovní místa mladých lidí narozených převážně v Latinské Americe chce pro nespokojené Američany, kteří mají pocit, že na ně předchozí vlády zapomínaly.

Migranti protestují proti zrušení programu DACA
Zdroj: Reuters

Na Trumpovu hlavu se po Sessionsově oznámení snesl hněv demokratických lídrů. Předsedkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová označila prezidentův krok za „velmi ostudný příklad politické zbabělosti“. Šéf demokratické senátní menšiny Chuck Schumer uvedl, že se jeho strana pokusí zablokovat Trumpovo rozhodnutí.

Komentátoři se vesměs shodují, že šance udržet program při životě pomocí zákona je malá, neboť se demokraté pokoušeli podobnou normu přijmout více než desítku let a nepodařilo se jim to ani v době, kdy měli v obou komorách Kongresu většinu. Nyní je ovládají republikáni, z nichž většina není vstřícnému přístupu k migrantům nakloněna.

Sněmovna reprezentantů nebude podle předsedy komory Paula Ryana zákon o přistěhovalcích projednávat ve zrychleném řízení. Demokraté se naproti tomu snaží, aby se ochrana dětských imigrantů vyřešila v půlroční lhůtě.

Události: O legalizaci pobytu dětí přistěhovalců rozhodne Kongres (zdroj: ČT24)

Lidé vyšli do ulic

Protesty proti zrušení DACA
Zdroj: Reuters

Proti Trumpovu rozhodnutí demonstrovaly před Bílým domem desítky lidí a další zastánci práv přistěhovalců se chystali vyjít do ulic v několika amerických velkoměstech. „Mám strach, je to chvíle nejistoty,“ řekla televizi CNN jedna z imigrantek před prezidentským sídlem Greisa Martínezová, která stejně jako desetitisíce dalších nemá v USA jistou budoucnost. „Přistěhovalci jako já tady ale zůstanou. Věřím v naši demokracii, věřím v náš sen,“ dodala.

Nesouhlas dali najevo i někteří zaměstnavatelé. Podle šéfa Microsoftu Brada Smithe mladí přistěhovalci zvyšují konkurenci na pracovním trhu a jsou důležitou součástí této softwarové společnosti. Kongres by měl proto jejich situaci co nejdříve vyřešit.

Trumpova kroku „hluboce lituje“ i mexická vláda, která se podle prohlášení ministerstva zahraničí pokusí přesvědčovat americké zákonodárce, aby program stvrdili zákonem.