Zahraničí komentuje volby: Česko je rozděleno radikálněji, než se zdálo

Podle slovenských médií skončilo první kolo českých prezidentských voleb, pokud jde o dva postupující finalisty, podle očekávání. V rozhodujícím hlasování přitom není bez šance Jiří Drahoš, který svede souboj s dosavadní hlavou státu Milošem Zemanem, uvádí slovenský tisk.

„Nenaplnila se noční můra nejen pražské kavárny, že Miloš Zeman oslaví volební vítězství už po prvním kole. Nenaplnil se sen o tyrkysové revoluci Pavla Fischera, přesvědčení Michala Horáčka, že když poctivě prochodíte celou zemi, nemůžete neuspět, ani výzva Marka Hilšera, že na Hradě nemá být vysloužilý prezident za svým kariérním zenitem,“ napsal list Sme.

Podle deníku bude Drahoš v nejbližších dvou týdnech čelit neustálé diskreditační kampani a právě to, jak se k ní postaví, předurčí jeho prezidentské naděje. „Nebude to mít lehké, ale pokud to ustojí, může se stát prezidentem. Ze Zemanových soupeřů má totiž největší šanci získat na svou stranu voliče protikandidátů,“ uvádí Sme.

„Na Pražském hradě budou muset připravit plán B. Ještě pár dnů před volbou novináři spekulovali, že prezident Miloš Zeman by při nízké účasti mohl vyhrát již v prvním kole. Necelých 39 procent vypadá jako menší Zemanův neúspěch,“ napsal Denník N. Problémem pro Zemana je podle listu i to, že nezanedbatelný počet hlasů získali další kandidáti, kteří se vůči němu vyhraňovali.

Rozložení sil je takové, že šance obou kandidátů (ve druhém kole) jsou vyrovnané, trochu navrch má Drahoš. Miloši Zemanovi se (v prvním kole) vymstil přístup ke kampani. Byl to světový unikát, že se debat neúčastnil kandidát, ale jeho mluvčí. Nyní již nebude možné se debatám vyhnout.
Grigorij Mesežnikov
prezident bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO)

Podle portálu Aktuality.sk porážka současného prezidenta není z říše fantazie a stává se reálnou možností. „Zemanovo stěhování na Vysočinu je po prvním kole voleb pravděpodobnější, než se dosud zdálo,“ uvedl portál, podle kterého sčítání hlasů ukázalo, že Česko je rozděleno radikálněji, než tomu bylo dosud.

Situace jako v souboji Kiska vs. Fico?

Protizemanovské odhodlání se zdá být podle portálu dostatečně silné na to, aby vydrželo dva týdny do rozhodujícího kola hlasování. „Voliči Horáčka, diplomata Fischera či aktivisty Hilšera by měli být dostatečně motivováni, aby využili příležitosti vyhnat Zemana z Hradčan,“ dodal portál Aktuality.sk.

Miloš Zeman
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

„Jiří Drahoš na sebe váže celou ‚protizemanovskou' veřejnost, která čistě matematicky má podle výsledků 1. kola větší sílu než sám Zeman. Pokud se Drahoš až do finálního hlasování nedopustí hrubých chyb, může se radovat po vzoru slovenského prezidenta,“ napsal web slovenského listu Hospodárske noviny. Portál deníku uvedl, že situace na Slovensku byla velmi podobná té současné v Česku, když nynější slovenský prezident Andrej Kiska s minimem politických zkušeností dokázal ve volbách hlavy státu v roce 2014 porazit politického matadora, premiéra Roberta Fica.

Politico: Český chemik hledá vzorec pro prezidentský úřad

Výsledek nynějšího prezidenta musel být pro jeho štáb nemalým překvapením.Dosud mu totiž průzkumy dávaly drtivou převahu nad Drahošem. Na Zemana padá stín nejen politického spojenectví s Babišem, ale i blízké styky s ruským byznysem.
Zpravodaj polského listu Gazeta Wyborcza

Miloš Zeman zřejmě zaznamenal oproti očekávání slabší výsledky na českém venkově, kde obvykle jeho přímočaré názory na přistěhovalce a politickou korektnost vyvolávají souhlasné reakce. Uvedla to na svém webu stanice BBC k výsledku prvního kola českých prezidentských voleb.

Jiří Drahoš podle BBC ví, že nyní má dobrou šanci Zemana sesadit. Mnozí z voličů, kteří v prvním kole hlasovali pro některého z ostatních sedmi protikandidátů Zemana, pravděpodobně svou přízeň na Drahoše přenesou.

Obsáhle se BBC českým volbám věnovala ve svém ruském vysílání. „Ještě nedávno se zdálo, že politická budoucnost českého prezidenta Miloše Zemana je zaručena a druhý mandát snadno získá. Ukázalo se ale, že Zeman může prohrát ve druhém kole s liberálem a eurooptimistou Jiřím Drahošem. Šance jsou zhruba vyrovnané,“ konstatovala BBC.

Britská stanice soudí, že ve 2. kole mohou přijít k urnám i „dosud skrytí Zemanovi příznivci“. S odvoláním na názor politologa Univerzity Karlovy Emila Sulejmanova ale zároveň míní, že ve druhém kole se naopak mohou zmobilizovat odpůrci dosavadního prezidenta, jehož pročínské a proruské názory jsou pro ně absolutně nepřijatelné.

Jak volili čeští občané v zahraničí
Zdroj: ČSÚ

Prezidentské volby v České republice sledují i v Indii. „Zemanova rétorika si notuje s populistickými vůdci v Maďarsku a Polsku, ale je v rozporu s Bruselem kvůli přistěhovaleckým kvótám a údajnému omezování národní svrchovanosti,“ okomentoval české prezidentské volby list The New Indian Express. „Drahoš se od Zemana nemůže víc odlišovat. Liberální centrista uhlazených mravů chce zvýšit roli Prahy v Evropské unii a podporuje přijetí eura,“ poznamenal deník.

„Český chemik hledá vzorec pro prezidentský úřad,“ nazval svůj komentář americký zpravodajský server Politico. Osmašedesátiletý kandidát Drahoš podle autora vypadá „profesorsky a je v dobré formě“, diskutuje klidně, vážně a nestranně. Zeman naopak „vypadá na více než 73 let, chodí o holi kvůli cukrovce a je nechvalně známý mnohaletým alkoholismem a buřičskými projevy, zejména o migraci a islámu,“ napsal server.