Desítky migrantů žalují Italy. Tvrdí, že je mučili, když odmítli dát otisky prstů

Skupina 38 afrických migrantů nechtěla dát italským orgánům otisky prstů, teď na ně podala žalobu u státního zástupce v jihofrancouzském městě Pau. Třicet sedm Súdánců a Eritrejec tvrdí, že byli po příchodu do Itálie vystaveni bití a dalším formám špatného zacházení. Jejich právní zástupkyně se domnívá, že Italové porušili mezinárodní úmluvy, napsala agentura AFP.

Do Evropy se téměř všichni žalobci dostali po moři z Libye. Italským orgánům pak odmítli dát otisky prstů. Toto pravidlo ukládá Evropská unie zemím, do kterých migranti vstoupí jako první, vyžadují pravidla stanovená v rámci takzvaného dublinského systému.

Po tomto odmítnutí byli migranti „týráni, biti, často nahodile zadržováni, stali se oběťmi vydírání a byla jim odepírána voda a strava,“ uvedla právnička Isabelle Casauová. Dva členové skupiny podle ní nesli známky mučení. „U jednoho to byla zlomená ruka a u dalšího rozdrcená varlata,“ dodala.

V polovině roku 2017 Afričané z italských táborů utekli do Francie, kde také chtějí zůstat, řekla advokátka. Jejich žaloby míří na „fyzické osoby, které se dopustily mučení, krutého, nehumánního a ponižujícího zacházení, stejně tak na jejich nadřízené a italské politiky“.

Podle Casauové je rozsah provinění takový, že o případu může rozhodnout i francouzský soud a verdikt se může opírat jak o francouzský trestní zákoník, tak o Evropskou úmluvu o lidských právech a Úmluvu proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení nebo trestání přijatou Valným shromážděním OSN.

Itálii naopak za postup v migrační krizi pochválil francouzský prezident Emmanuel Macron během své čtvrteční návštěvy. „Itálie odvedla v roce 2017 velký kus práce (…) a dokázala stabilizovat krajně kritickou situaci,“ řekl Macron na adresu výrazného meziročního snížení počtu příchodů na Apeninský poloostrov, jehož Itálie dosáhla prostřednictvím dohod s Libyí.