Odvaha je rozhodnutí, říká italský policejní nováček, který zastavil Amriho

Tisíce Italů děkují prostřednictvím sociálních sítí dvěma hrdinným policistům, kteří dokázali zastavit berlínského útočníka. Po krvavé přestřelce skončil jeden z nich v nemocnici. Devětadvacetiletý Luca Scata, který pachatele zastřelil, slouží u policie teprve 9 měsíců. Jeho motto zní: „Strach je reakce, odvaha rozhodnutí“.

Scata pochází ze sicilského města Canicatti, do Milána se přestěhoval koncem října. Policistou byl jen tři čtvrtě roku, než se z něj stal hrdina, který zastavil tuniského imigranta Anise Amriho. Ten v pondělí v Berlíně zabil kamionem dvanáct lidí a další desítky zranil.

Amri z Německa zamířil do Francie a poté do Itálie. V severoitalském městě Sesto San Giovanni ho zastavila policie v pátek kolem třetí hodiny ranní. V rámci běžné kontroly po něm chtěla dokumenty.

Události: Berlínský útočník zastřelen v Itálii (zdroj: ČT24)

Amri ale vytáhl pistol a postřelil 36letého Cristiana Movia – Scatova kolegu. Zraněný policista je ve stabilizovaném stavu v nemocnici. Scata neváhal a Tunisana hned zastřelil. Podle médií je přitom policista zatím ve zkušební době. „Odteď bude Miláno bezpečnější!“ vtipkoval po incidentu na Facebooku.

Oběma mužům děkoval ministr vnitra Marco Minniti. „Mluvil jsem s Moviem. Je to velmi odhodlaný mladý muž, mimořádný,“ zdůraznil politik.

Podle něj udělali zvláštní službu veřejnosti. „Rád bych poděkoval všem bezpečnostním týmům v zemi. Itálie na ně musí být hrdá. Když policie okamžitě identifikuje a zneškodní podezřelou osobu, znamená to, že systém funguje. Když čelíme takové teroristické hrozbě, není snadné garantovat bezpečnost,“ upozornil Minniti.

V Itálii dopadli podezřelého z útoku v Berlíně (zdroj: ČT24)

Vděčnost vyjádřil take italský premiér Paolo Gentiloni. „Ukázali odvahu a úžasné profesionální dovednosti,“ podotkl. „Hrozby by neměly být podceňovány, ale co se událo v noci, lidem ukázalo, že Itálie a vláda jsou tady,“ dodal ministerský předseda.

Zraněný policista Cristian Movio
Zdroj: Polizia di Stato press office/Reuters