Trump chce těžit ropu podél celého pobřeží. Bouří se ekologové i někteří podnikatelé

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa navrhla zpřístupnit skoro celou oblast pobřežních vod těžbě ropy a zemního plynu. U břehů Kalifornie to bude možné poprvé po více než třiceti letech. Proti jsou kromě ekologů i někteří podnikatelé. Panují obavy z havárií a dopadů na cestovní ruch.

Plán je součástí Trumpovy politiky „energetické dominance“. Šéf Bílého domu se tímto návrhem vymezil proti svému předchůdci Baracku Obamovi, jehož opatření v zájmu ochrany klimatu těžbu a spotřebu fosilních paliv znevýhodňovala.

Obama zakázal nové vrty pro těžbu ropy a zemního plynu ve velké části amerických vod v Severním ledovém oceánu a v některých částech Atlantiku.

Ministr vnitra Ryan Zinke nyní prohlásil, že návrh programu těžby ropy a zemního plynu v kontinentálním šelfu na léta 2019 až 2024 se týká více než 90 procent rozlohy šelfu včetně oblastí, které Obamova administrativa vyjmula.

Ministerstvo vnitra označilo 47 sektorů vhodných k pronájmu energetickým firmám, zatímco bývalý prezident Obama počítal jen s jedenácti. Je to dosud nejvyšší počet, jaký kdy byl v rámci pětiletého plánu rozvoje těžby ropy a plynu nabídnut.

Zákonodárci obou politických stran, ekologické skupiny a podnikatelé působící na pobřeží Atlantiku už dříve prohlásili, že jsou proti jakýmkoli snahám o zpřístupnění pobřežních vod těžbě.

Argumentují ohrožením životního prostředí i cestovního ruchu. Je také otázkou, jaký přínos má Trumpův návrh mít, když kvůli nízkým cenám ropy a růstu pevninské produkce nemají firmy o pobřežní vody příliš velký zájem.