V Kábulu zemřelo po bombovém útoku nejméně 41 lidí

K útoku v Kábulu se přihlásil IS (zdroj: ČT24)

Série bombových útoků na západě afghánské metropole Kábul si vyžádala nejméně 41 mrtvých. Další 48 lidí bylo podle místních úřadů zraněno. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na afghánské ministerstvo vnitra. K útoku se podle agentury Reuters přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).  Žádný důkaz ale neposkytla.

Terčem útoku bylo pravděpodobně šíitské kulturní a náboženské centrum Tajaban, zasažena byla i sousední zpravodajská agentura Afghan Voice. Poté, co se v centru odpálil sebevražedný útočník, se udály v blízkém okolí ještě dvě další exploze, uvedla BBC s odvoláním na ministerstvo vnitra.

V okamžiku prvního výbuchu se v centru účastnilo panelové diskuse nemálo studentů. „Konala se zde ceremonie u příležitosti 38. výročí sovětské invaze do Afghánistánu,“ informoval zástupce mluvčího ministerstva vnitra. 

„Nacházeli jsme se v druhé řadě v sále, když za námi došlo k explozi… Po výbuchu v sále hořelo a všude byl dým,“ popisuje útok jeden ze studentů, který sám utrpěl popáleniny obličeje a rukou. „Na místě zavládl chaos. Všichni křičeli a plakali. Lidé panikařili. Všichni volali o pomoc,“ pokračuje a dodává, že mezi raněnými a oběťmi byly i ženy a děti.

Poté, co se v centru odpálil sebevražedný útočník, se udály v blízkém okolí ještě dvě exploze, uvedla BBC s odvoláním na ministerstvo vnitra. IS v prohlášení uvedl, že útok zahájil sebevražedný útočník a posléze na místě došlo ještě ke třem explozím.

Šíitské kulturní a náboženské centrum se nachází v blízkosti agentury Afghan Voice, již nejprve většina tiskových agentur považovala za hlavní terč útoku. Jeden zaměstnanec redakce byl zabit a jeden raněn.  

IS útočí na východě země zejména na civilní a vládní cíle

Podle odhadů několikasetčlenná skupina radikálů teroristické organizace IS působí zejména na východě země. Jeho příslušníci se tam vrací z iráckých a syrských front. V oblasti útočí na civilní a vládní cíle, z několika míst dokonce po tuhých bojích vyhnali i bojovníky Talibanu.

Série sebevražedných útoků v Kábulu je zatím poslední ve vlně násilí, která zemi letos znovu zasáhla. K těm nejničivějším patřil říjnový útok na dvě šíitské mešity, kdy zemřelo přes 70 lidí. Na východní pozice islamistů shodila v dubnu americká armáda „matku všech bomb“ a zničila tak jejich tamní skalní pevnost.