Ve Vysokých Tatrách zemřely dvě mladé Češky, další český turista je v kritickém stavu

Dvě různá neštěstí ve Vysokých Tatrách stála život dvě české turistky ve věku 25 a 23 let. Jeden případ se stal pod Téryho chatou, druhý pod Slavkovským štítem, uvádí na webu deník Sme. K tragédiím došlo na zledovatělém terénu. Další Čech je podle záchranářů v kritickém stavu.

Pětadvacetiletá turistka dopoledne uklouzla na zledovatělém povrchu a padala několik set metrů do Malé Studené doliny. Záchranáři už jí nedokázali pomoci, jelikož utrpěla zranění neslučitelná se životem, uvedla Horská záchranná služba.

V pondělí kolem poledne pak požádal záchranáře o pomoc turista, který nahlásil pád dvojice českých turistů na zledovatělém povrchu na trase vedoucí na Slavkovský štít v nadmořské výšce přibližně 1 900 metrů nad mořem.

Při neštěstích zasahoval stejný záchranný tým

Záchranáři okamžitě požádali o součinnost posádku, která se zrovna vracela ze zásahu v Malé Studené dolině. Třicetiletý turista utrpěl při pádu vážné poranění hlavy a byl v bezvědomí, v kritickém stavu, dopraven letecky do nemocnice.

Jeho 23letá partnerka utrpěla při pádu dlouhém několik stovek metrů poranění neslučitelná se životem.

Na výstup na Slavkovský štít po značené turistické cestě se po aktuální novelizaci vztahuje zimní uzávěra od 1. listopadu do 14. června, a to bez ohledu na sněhové podmínky, upozorňuje list Sme.

Během tragického prvního svátku vánočního museli horští a letečtí záchranáři pomoci také slovenské lyžařce, která si při dlouhém pádu na sjezdovce z Lomnického sedla přivodila vážná poranění tváře a končetin. Zachraňovali rovněž pětatřicetiletého slovenského turistu, který uklouzl a po dlouhém pádu v Malé Studené dolině si stěžoval na bolesti trupu a břicha.

Lidé umírali v posledních dnech také ve švýcarských Alpách. Jednou z obětí je jednatřicetiletý Francouz, kterého smetla lavina v sobotu v kantonu Graubünden na východě země při výstupu na horu Glattwang. Jeho tělo bylo nalezeno v neděli v hloubce tři metry pod sněhem.

Další lavina se utrhla dnes v kantonu Valais na jihu země. Zasáhla Švýcara z pětičlenné skupiny turistů. Přestože ho ostatní rychle našli a vyhrabali, přivolaní záchranáři už mu nemohli pomoci. V sobotu v témže kantonu zasáhla lavina skupinu tří osob, které se vydaly mimo sjezdovku. Jedna Švýcarka svým zraněním podlehla.