Izrael koupil od Němců tři ponorky. Obchod měly provázet milionové úplatky

Události: Netanjahuův bratranec je vyšetřovaný kvůli úplatkům při nákupu ponorek (zdroj: ČT24)

Izrael vyšetřuje nákup tří německých ponorek za dvě miliardy eur. Mezi desítkou podezřelých z korupce je kromě bývalého velitele námořnictva i bratranec izraelského premiéra a jeho osobní advokát David Shimron. Během jednání radil zástupci německého koncernu Thyssen Krupp, od kterého měly černé miliony plynout do izraelských kapes, uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Podle policejní protikorupční jednotky Lachav 433 doprovázely obchod obrovské úplatky. Kauza dopadá i na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je na rozdíl od ponorkové kauzy přímo vyšetřovaný v případu přijímání luxusních dárků od bohatých byznysmenů a tajných schůzek s vydavatelem největších novin.

„Dopad korupčních kauz, které se týkají Netanjahua, je pro něj velmi neblahý i uvnitř jeho vlastního středopravého politického bloku,“ uvedl přední izraelský komentátor Marcus Sheff.

Poslanci chtěli prosadit zákon proti zveřejňování informací

V obavách, že se vyšetřování nebezpečně blíží k jejich šéfovi, protlačili pravicoví poslanci narychlo zákon, který by policii zakázal zveřejňovat závěry protikorupčních vyšetřování. Po prvním čtení ale nakonec normu pozastavil sám Netanjahu.

„Navrhovaný zákon je klíčový, protože zákon nemá jen poskytovat policii moc vyšetřovat podezřelé. Má taky ochraňovat práva obviněných,“ řekl Netanjahuův klíčový politický spojenec David Bitan.

„Jsme svědky snahy použít pod falešnou záminkou nejsilnějšího vládního nástroje – vydávání zákonů – ve jménu pomoci premiérovi,“ uvedl viceprezident Izraelského demokratického institutu Mordechaj Kremnitzer.

Německá společnost po vyšetření kauzy dodá Izraeli další plavidla

„Korupční skandál ale taky zastiňuje strategické potřeby Izraele. Nové německé ponorky mají podle všeho nést i rakety s jadernými hlavicemi a sloužit jako odstrašení pro nepřátele Izraele. Především pro stále asertivnější Írán,“ uvedl zpravodaj ČT Jakub Szántó.

„Izrael si buduje flotilu s celkem šesti ponorkami. To je zhruba to kýžené číslo, plus minus jedna,“ uvedl kontraadmirál Nir Maor, bývalý velitel ponorkového loďstva Izraele.

V rámci historických vztahů poskytlo Německo na tři ponorky třídy Delphin a čtveřici pobřežních korvet Izraeli významnou slevu. Koncern Thyssen Krupp, který taky čelí vyšetřování, tvrdí, že další plavidla dodá až po vyšetření celé kauzy.