V severoněmeckém městě zapadli agenti Mosadu. Hlídali cestu ponorky do Izraele

Dvoutisícové městečko Quarnbek na severu Německa se pustilo do sporu s Izraelem. Důvodem je incident agentů tajné izraelské služby Mosad, jejichž auto muselo město na svoje náklady tahat z bahna. Agenti byli pověření dohledem na přepravu ponorky, kterou německá zbrojovka posílala plavebním kanálem Izraeli. Při vjezdu na stezku podél kanálu spojujícího Balt a Severní moře ale zapadli.

Poté, co agenti zapadli na stezce, kam vjeli i přes zákaz vjezdu,  požádali o pomoc nedaleko bydlící penzistku. „Řekli jí, že jsou na průzkumu terénu, protože se tu má v létě konat regata,“ popisuje starosta Quarnbeku Klaus Langer. To se ale ženě nezdálo, tak zavolala starostu a ten policii. Poté, co policisté našli v uvázlém autě samopaly, se muži přiznali, že pracují pro Izrael.

„Přes vysílačku jsme zaslechli, že má jít o auto tajné služby,“ popisuje dobrovolný hasič Florian Molt. Dalším překvapením bylo, když agenti řekli, že jistí transport ponorky. Izrael si ji objednal u německé zbrojovky a osudný den skutečně projela kanálem.

V německém městečku zapadli agenti Mosadu (zdroj: ČT24)

„Transport byl předem nahlášen. Oba pánové předložili diplomatické pasy, takže jsme mohli hned ověřit, že jde o osoby, které nám byly nahlášeny,“ uvedl oblastní policejní velitel Rainer Wetzel.

Pro starostu ale kauza nekončí. Na místní izraelskou ambasádu už poslal účet za vyproštění agentů z bahna traktorem. To obecní pokladnu vyšlo na 35 tisíc korun. Zaráží ho vůbec i to, že na místě měli zbraně: „Proč by měli mít občané cizího státu povolení tady pobíhat se samopaly?“ Na jakém právním základě byli na místě ozbrojení agenti, nevysvětlila ani spolková vláda. Ministerstvo vnitra tvrdí, že o akci Mosadu nevědělo.

Ponorka za dvě miliardy dolarů s názvem Rachav, v hebrejštině Poseidon, je už v Izraeli a právě prochází mořskými testy. K incidentu se zapadlými agenty se vedení Mosadu nevyjadřuje.