Netanjahua přes tři hodiny vyslýchala policie kvůli darům od podnikatelů

Události: Policie vyslýchala izraelského premiéra (zdroj: ČT24)

Vyšetřovatelé déle než tři hodiny vyslýchali izraelského premiéra Benjamina Netanjahua kvůli podezření, že od některých podnikatelů přijímal „nelegální dary“. Informace o vyšetřování se dostaly na veřejnost nedlouho poté, co šéf Světového židovského kongresu (WJC) Ronald Lauder na policii vypověděl, že dal Netanjahuovi a jeho synovi Jairovi několik darů, včetně drahých obleků.

Podle prohlášení izraelského ministerstva spravedlnosti se výslech premiéra Netanjahua přímo v jeho rezidenci v Jeruzalémě týkal podezření, že od podnikatelů přijímal dary.

Izraelští i zahraniční podnikatelé blízcí Netanjahuovi mu údajně nabízeli dárky v odhadované hodnotě několika desítek tisíc dolarů. „My si alespoň za své obleky platíme sami,“ reagovala následně na Twitteru opoziční politička Cipi Livniová.

Je to vykonstruovaná kampaň, tvrdí Netanjahu

Premiér rozhodně popřel všechny informace o svých údajných porušeních zákonů, které se v poslední době objevily ve sdělovacích prostředcích. Na svém facebookovém účtu napsal, že jde o kampaň vykonstruovanou jeho odpůrci. „Myslím, že by se opozice měla uklidnit,“ uvedl Netanjahu.

Média tvrdí, že policie případ v tichosti vyšetřuje už osm či devět měsíců. Výslechy pěti desítek svědků prý v posledních třech týdnech umožnily dosáhnout ve vyšetřování „zásadního průlomu“. Pokud se během vyšetřování potvrdí, že dary přijímal, mohl by předseda vlády čelit obvinění ze zneužití důvěry státního úředníka. 

Sedmašedesátiletý Netanjahu se stal poprvé premiérem v roce 1996. Nyní již slouží svůj čtvrtý mandát a v případě, že zůstane ve funkci do konce příštího roku, stane se nejdéle sloužícím izraelským vůdcem.

On i jeho manželka Sara v minulých letech museli čelit několika skandálům. Sara byla například obviňována z údajného tyranizování zaměstnanců i z extravagantních a vysokých výdajů.