Poprvé za 25 let posílá Alabama do Senátu demokrata. Média mluví o porážce Trumpa

Volby do Senátu v Alabamě po čtvrt století vyhrál demokrat (zdroj: ČT24)

V ostře sledovaných doplňovacích volbách do Senátu USA v Alabamě zvítězil překvapivě demokratický kandidát Doug Jones. Po sečtení více než 90 procent hlasů o tom informovala agentura AP. Těsně porazil republikána z konzervativního křídla strany Roye Moorea, kterého podpořil i prezident Donald Trump. Za posledních 25 let Alabamu v Senátu žádný demokrat nezastupoval.

Třiašedesátiletého Jonese doprovází pověst bývalého federálního prokurátora, který nemilosrdně stíhal výstřelky rasistů.

„Vždy jsem věřil, že obyvatele Alabamy více věcí spojuje, než rozděluje,“ řekl Jones příznivcům, kteří se shromáždili v jeho štábu a na pódiu jej přivítali bouřlivými ovacemi. Hlavními tématy boje, který vedl, byly podle něj důstojnost a respekt.

Podle AP zvítězil i díky tomu, že se mu podařilo získat hlasy nezvyklé kombinace černošských voličů, bílých liberálů i konzervativců, pro které byl Moore nestravitelný. Černoši v Alabamě tvoří 25 procent populace, podotkl redaktor Akuálně.cz Daniel Anýž. Podle exit pollu 56 procent jeho voličů byly ženy.

Redaktor Daniel Anýž: Nebýt obvinění z obtěžování, Moore by pravděpodobně vyhrál (zdroj: ČT24)

Moorovi podle Anýže uškodila obvinění ze sexuálního obtěžování. Nebýt toho, pravděpodobně by vyhrál, průzkumy jej totiž favorizovaly. Asi 1,7 procenta voličů pak napsalo na lístek třetího kandidáta. 

Moore zatím odmítl prohru uznat s tím, že dosavadní výsledky jsou příliš těsné. Jones vede o 22 tisíc hlasů, tedy asi o 1,5 procenta. „Ještě není hotovo,“ řekl Moore svým příznivcům a připomněl, že podle alabamského zákona jsou hlasy automaticky přepočítány, pokud je rozdíl mezi oběma kandidáty menší než půl procenta. Předseda volební komise ale AP řekl, že to nejspíš nebude tento případ.

Lidé sledují výsledky doplňovacích voleb do Senátu
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Republikánský protikandidát čelí obviněním ze sexuálního obtěžování

Sedmdesátiletý Moore byl dvakrát odvolán z funkce vrchního soudce státu Alabama za nerespektování výroků vyššího soudu. Nyní čelí obvinění ze sexuálních útoků proti devíti ženám, jichž se měl dopustit v 70. až 90. letech.

Jedna z dívek například tvrdí, že ji obtěžoval, když jí bylo 14 let, jiná, že ji sexuálně napadl v autě, když byla teenager. Obvinění se objevila v souvislosti s vlnou přiznání žen, které tvrdí, že byly obětí sexuálního násilí ze strany vlivných mužů.

Moore je také zastáncem názoru, že homosexuální činnost by měla být nezákonná a že muslimové by neměli být v Kongresu, protože se na to nehodí.

Roy Moore
Zdroj: Carlo Allegri/Reuters

Americká média výsledek prezentují jako Trumpovu porážku

„Blahopřeji Dougovi Jonesovi k tvrdě vybojovanému vítězství,“ napsal v reakci na výsledek voleb na Twitteru prezident Trump, který ještě nedávno Jonese na stejné sociální síti označil za „loutku“. Republikáni podle něj budou mít brzy šanci získat zpět jeho křeslo. „Nikdy to nekončí,“ dodal prezident. Jones by měl senátorem zůstat až do roku 2021.

Mnozí Trumpovi příznivci považovali volební souboj v Alabamě za šanci potvrdit kontroverzní politický program nynějšího prezidenta, který Mooreovu kandidaturu podpořil. Konzervativní média spoléhala na to, že republikáni v ryze jižanském státě pro demokrata hlasovat nikdy nebudou.

Republikánům zůstane v Senátu těsná většina

Podle prvních komentářů amerických médií se ale Trump a jeho příznivci zjevně přepočítali a porážka Moorea je zároveň i porážkou prezidenta Trumpa, který kontroverzního republikána podpořil, ačkoli jej od toho řada lidí z jeho okolí odrazovala.

Alabamské senátorské křeslo se uvolnilo letos v únoru poté, co se ho vzdal po svém jmenování ministrem spravedlnosti Jeff Sessions. Jeho dočasný zástupce na postu senátora republikán Luther Strange nicméně zůstane na pozici do začátku ledna.

Trump bude muset s republikány velmi kompromisně vyjednávat, aby vůbec něco prosadil.
Daniel Anýž
redaktor Aktuálně.cz

Republikáni ve stočlenném Senátu drželi dosud 52 křesel a ztráta alabamského mandátu tuto většinu zmenší na kritickou hranici 51 křesel ku 49. Podle agentury Reuters zkomplikuje nové rozložení sil v Senátu prezidentovi Trumpovi možnosti prosazování jeho programu.

„Tu nejdůležitější věc, kterou je daňová reforma, to pravděpodobně nezasáhne,“ uvedl Daniel Anýž. Vypadá to totiž, že se podaří schválit tuto reformu do konce roku, kdy budou mít ještě republikáni většinu 52 křesel.

Všechny další zákony, například vyřešení imigračního zákona, sociální zabezpečení, infrastrukturní projekty, ale budou viset na většině jednoho hlasu, podotkl Anýž.