Sexuální útoky v Laponsku šokovaly Norsko. Mezi oběťmi jsou i děti, většina pachatelů trestu unikne

Sexuální útoky v Laponsku šokovaly Norsko (zdroj: ČT24)

Norsko je v šoku poté, co vyšetřování odhalilo celkem 151 případů sexuálních útoků ve dvoutisícové norské komunitě Tysfjord v Laponsku. Mimo jiné šlo o znásilnění dětí, oznámila norská policie. Celkem 82 obětem bylo od čtyř do 75 let. Většinu pachatelů už ale trest mine – dvě třetiny případů jsou totiž promlčené. Většinu obětí i pachatelů tvoří domorodí Sámové (Laponci).

Komunita Tysfjord leží vysoko za polárním kruhem. Místní obyvatele živí zemědělství a cementárna. Těžké sexuální zločiny zůstávaly v tajnosti šest desítek let, dokud se loni neozvala skupina obětí.

Desítky případů znásilnění

List Verdens Gang tehdy uveřejnil svědectví jedenácti mužů a žen, kteří tvrdili, že se stali oběťmi těchto útoků. Vyšetřování následně odhalilo šokující počet 151 sexuálních napadení, včetně 43 znásilnění.

Podezřelých je celkem 92 včetně tří žen. Sedmdesát procent z nich jsou Sámové, řada z nich patří mezi vyznavače laestadianismu, tedy skandinávského hnutí na obrodu luteránství.

Třetina případů se týká nezletilých, tři oběti byly dokonce v předškolním věku. „Nedá vám spát, když se dozvíte o dětech od sedmi, od čtyř let, které byly vystaveny opakovaným závažným napadením po velkou část svého dětství,“ prohlásil státní zástupce kraje Nordland Oyvind Rengad.

Dvě třetiny zločinů jsou promlčené, některé z nich měly proběhnout v roce 1953. Mezi sámskými rodinami a norskými úřady totiž panuje dlouholetá nedůvěra.

Komunita v Laponsku
Zdroj: ČT24

Svou roli sehrál stud i selhání policie

„Roli sehrála sámská mlčenlivost vyvěrající z loajality a hanby právě v takovýchto případech, protože Sámové čelili dlouhodobě diskriminaci a nahlíželo se na ně jako na druhořadé občany. Současně to veřejnost nezajímalo,“ podotkl ředitel sámského centra Lars Magne Andreasen.

Chyby byly zřejmě i na straně úřadů. „V našich materiálech jsou případy, kdy lidé šli na policii, ale není žádný záznam o tom, že jejich podání začala vyšetřovat. Hluboce lituji, že policie nebyla schopnější,“ zdůraznila policejní prezidentka kraje Nordland Tone Vangenová.

První dva pachatelé už čelí deseti obviněním s vysokými trestními sazbami. Za pozitiva celé kauzy pokládají místní prevenci podobných případů a zlepšení komunikace se státní správou.

Sámové dlouho čelili diskriminaci

Dle odhadů žije v Norsku kolem čtyřiceti až šedesáti tisíc Sámů. Zvláště kvůli migraci je ale těžké číslo určit. Sámové se dočkali v roce 1997 oficiální omluvy od norského krále Haralda za léta diskriminace.

Sámský způsob života je úzce spjat s přírodou. Ohrožuje ho těžba nerostných surovin či dřeva, která stále více zasahuje do pastvin a oblastí využívaných rybáři.