Za kouzlem Vánoc do Santova města v Laponsku

Rovaniemi – Zatímco se řada evropských zemí potýká s úbytkem turistů, zájem lidí o finské Laponsko roste. Do Santovy vesničky Rovaniemi jich ročně přijede víc než půl milionu. Letos by tu mohli turisté podle odhadů utratit až 200 milionů eur (přes 5 miliard korun).

Rovaniemi je zhruba šedesátitisícové město ležící pouhých pět kilometrů od severního polárního kruhu. Přestože se ve Skandinávii nachází řada mnohem větších měst, nemůže si na nezájem turistů stěžovat. Cestovní ruch tu totiž i navzdory dluhové krizi v Evropě pořád roste. Ročně sem zamíří víc než půl milionu lidí. 

Do Laponska jezdí i zadlužení Španělé

Santa a jeho park jsou jednou z hlavních atrakcí Rovaniemi. „V případě Británie jsme očekávali, že turistů bude míň, ale ve skutečnosti to rostlo. Ruský trh je velký. U Španělů jsme očekávali taky propad, nakonec jich ale přijelo víc - možná je to tady tím zvláštním vánočním kouzlem,“ konstatovala ředitelka parku Katja Ikaheimo-Lankinenová. 

Santa Claus
Zdroj: ČT24/ISIFA

Pouhých 40 kilometrů odtud je pak největší severská zoo na světě Ranua Wildlife Park. Za polárními medvědy, vlky nebo soby sem jezdí hlavně návštěvníci z jižní Evropy. „Je to úžasné. Ve Francii je takováto zima nemožná. Všude tolik sněhu, zamrzlá jezera, můžete se po nich procházet, lyžování, safari. To jsou pohádkové Vánoce,“ řekla studentka z Francie Marguriet Bouronová. 

Hodinu jízdy z Rovaniemi ve vesničce Sinett čeká na návštěvníky další nevšední zážitek - hotel z ledu. V pokojích, které jsou postavené jen ze sněhu a ledu, se rtuť teploměru zastavila na 10 stupních pod nulou. Za noc tu turisté zaplatí zhruba 225 eur. Součástí hotelu je i sněhová sauna. „Já jen chci, aby to bylo něco velmi jedinečného. Je to kombinace chladu i tepla. Něco úžasného,“ konstatoval majitel hotelu Ville Havekko. 

Do Laponska míří turisté za Santou (zdroj: ČT24)

Letos by mohli turisté do zdejší kasy přinést podle některých odhadů až 200 milionů eur, což je skoro o 18 procent víc než v roce 2008, kdy začala finanční krize. Zdejší podnikatelé věří, že stejně dobré budou i další roky.