Hongkong a Macao zasáhl silný tajfun. Tři mrtví, desítky zraněných

Hongkong, Macao a okolní oblasti pustoší mohutný tajfun Hato. Nejméně tři lidé zemřeli a dalších 84 je zraněných. Zrušeno bylo na 450 letů a uzavřeny byly také školy, vládní úřady, obchody a burza. Meteorologové vydali nejvyšší stupeň varování.

Vítr měl podle meteorologů v poledne místního času (časně ráno našeho času) rychlost 126 kilometrů v hodině, v nárazech pak na některých místech až 207 kilometrů v hodině.

Vichr v Hongkongu porážel stromy a vyrážel okna mrakodrapů, vysoké mořské vlny zaplavily ulice. Kromě letecké dopravy byla ochromena i doprava lodní; zrušeny byly cesty trajektů do Macaa a dalších míst regionu.

V Macau zahynuli v důsledku řádění živlu tři lidé, další dva se pohřešují. Tajfun také způsobil na území Macaa přerušení dodávek elektřiny, kterým byla postižena i místní kasina a nemocnice. Hongkong zatím neregistruje žádné oběti na životech, 84 lidí ale podle agentury
AFP utrpělo zranění.

Nejvyšší, desátý stupeň varování, který byl vyhlášen, platil v Hongkongu od roku 1946 čtrnáctkrát. Naposledy kvůli tajfunu Vicente v roce 2012.

Lidé se můžou ukrýt v provizorních přístřeších

Hongkongské úřady předem varovaly občany, aby se připravili na ničivý vítr a možné záplavy a sesuvy půdy. Lidé by se měli držet dál od pobřeží kvůli vysokým přílivovým vlnám. Otevřeno bylo 27 provizorních přístřeší, kam se lidé mohou uchýlit.

Podle meteorologů tajfun Hato postupuje na jih od Hongkongu směrem k čínské provincii Kuang-tung. V pevninské Číně již byly evakuovány tisíce lidí, v oblasti byly zrušeny vlakové spoje a více než 4000 rybářů bylo povoláno zpátky na pevninu. V Jihočínském moři se čekají až desetimetrové vlny.

Meteorolog ČT Michal Žák k tajfunu Hato (zdroj: ČT24)