Diplomatická roztržka sílí. Berlín zvažuje odvetu za únos vietnamského exmanažera

Z Německa vyhoštěný vietnamský zpravodajec působící na velvyslanectví v Berlíně byl zapleten do únosu, prohlásil šéf diplomacie Sigmar Gabriel. Bývalý manažer vietnamského ropného koncernu a poslanec Trinh Xuan Thanh byl 23. července unesen v centru Berlína za bílého dne, údajně v autě s českou značkou. Únos vyvolal diplomatickou roztržku mezi Berlínem a Hanojí.

Trinh Xuan Thanh v Berlíně
Zdroj: Reuters

„Neprosili jsme ho, aby odešel, ale požadovali jsme, aby odešel, protože pevně věříme, že je to osoba, která se podílela na únosu,“ řekl o rozvědčíkovi Gabriel, který se v severoněmeckém Wolfsburgu setkal se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem.

„Vše podporuje předpoklad, že on - s pomocí vietnamské tajné služby a s využitím své rezidence na vietnamské ambasádě v Německu - unesl osobu, která (v Německu) žádala o azyl,“ dodal Gabriel s tím, že Německo zvažuje proti Vietnamu další neupřesněné kroky.

Německo ve středu vyzvalo nejmenovaného zástupce vietnamské zpravodajské služby působícího na vietnamském velvyslanectví v Berlíně, aby do 48 hodin opustil zemi. Únos německé ministerstvo zahraničí označilo za bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva.

Thanhův německý právník Victor Pfaff řekl, že svědkové popsali, jak ozbrojení muži 23. července násilím natlačili muže a ženu do automobilu s českou poznávací značkou před hotelem Sheraton v berlínské čtvrti Tiergarten. Jednapadesátiletý Thanh v tomto západoberlínském hotelu pobýval.

Podle nepotvrzených zpráv německých médií byl Thanh převezen do Vietnamu přes „východní zemi“, přičemž akce byla prezentována jako lékařský transport. Případ kromě berlínských úřadů vyšetřuje i česká policie. Vietnamská policie tvrdí, že byl někdejší komunistický funkcionář a manažer v pondělí večer zatčen ve své vlasti. Úřadům se podle Hanoje sám vydal.

Thanhův dům v Hanoji
Zdroj: Reuters

Thanh je vietnamskými úřady podezírán, že jako šéf dceřiné firmy státního ropného koncernu PetroVietnam zavinil ztrátu kolem 125 milionů eur (téměř 3,4 miliardy korun). Vietnam se u německých úřadů domáhal jeho vydání, zatímco Thanh v Německu žádal o azyl. Podle Pfaffa hrozí jeho klientovi ve vlasti možná i trest smrti.

Ve Vietnamu se Thanh stal terčem pozornosti v polovině roku 2016, když se ukázalo, že má luxusní automobil značky Lexus s vládní poznávací značkou. To vzbudilo nevoli v zemi, kde se očekává, že představitelé státu žijí skromně.

Před rokem byl Thanh zbaven mandátu poslance a později byl vyloučen i z komunistické strany, která v současnosti vede kampaň proti korupci, napsala agentura DPA. Pro Německo je podle Reuters únos zvlášť nepříjemný i proto, že na okraj červencového summitu G20 v Hamburku zástupci obou vlád jednali i o možnosti Thanhova vydání.