Exmanažera vietnamského ropného koncernu unesli v Berlíně. V autě s českou značkou

Bývalý manažer vietnamského státního ropného koncernu PetroVietnam a poslanec Trinh Xuan Thanh byl unesen v centru Berlína v autě s českou registrační značkou. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Vietnamcova právníka. Německé ministerstvo zahraničí z únosu viní vietnamskou tajnou službu, což vyvolalo roztržku mezi oběma zeměmi.

Německo ve středu vyzvalo zástupce vietnamské zpravodajské služby působícího na vietnamském velvyslanectví v Berlíně, aby do 48 hodin opustil zemi. Únos německé ministerstvo zahraničí označilo za bezprecedentní porušení německého i mezinárodního práva a předvolalo si vietnamského velvyslance v Berlíně.

Trinh Xuan Thanh v Berlíně
Zdroj: Reuters

Podle údajů vietnamské policie byl někdejší komunistický funkcionář v pondělí večer zatčen ve své vlasti. Úřadům se údajně sám vydal. Podezřelý je z toho, že jako šéf dceřiné firmy státního ropného koncernu zavinil ztrátu kolem 125 milionů eur (téměř 3,4 miliardy korun). Vietnam se u německých úřadů domáhal vydání muže, zatímco Thanh v Německu žádal o azyl.

Jeho německý právník Victor Pfaff si uvědomil, že se jeho klientovi pravděpodobně něco přihodilo, když se 24. července nedostavil na slyšení v rámci svého azylového řízení. „Absence u něho byla naprosto neobvyklá, tak jsem hned věděl, že se něco stalo,“ řekl Pfaff.

Podle vietnamské televize se sám přihlásil úřadům

Podle něj svědkové popsali, jak ozbrojení muži 23. července kolem 10:40 násilím natlačili muže a ženu do automobilu s českou poznávací značkou před hotelem Sheraton v berlínské čtvrti Tiergarten. Thanh v tomto západoberlínském hotelu pobýval. O totožnosti zmíněné ženy a jejím dalším osudu není nic známo.

Automobil rychle odjel a od té doby Thanha nikdo neviděl, dokud se neobjevil v pondělí ve Vietnamu. Ukázala ho dokonce vietnamská televize, která uvedla, že se sám přihlásil úřadům, které po něm deset měsíců pátraly.

Thanhův dům v Hanoji
Zdroj: Reuters

„Neuvažoval jsem rozvážně a rozhodl jsem se ukrývat a během té doby jsem si uvědomil, že se musím vrátit, abych čelil pravdě a… přiznal své chyby a omluvil se,“ citovala vietnamská televize z údajného Thanhova vyjádření. „Ze strachu jsem se rozhodl ukrývat v Německu, kde jsem vedl nejistý život plný úzkosti,“ citovala televize z údajné Thanhovy písemné výpovědi z 31. července.

Podle jeho právníka však bylo vyjádření jeho klienta stěží autentické. „Měl hrůzu z návratu a z důsledků, které by to mělo,“ tvrdí Pfaff. Jeho klienta prý ve Vietnamu čeká soudní proces a trest, možná i trest smrti.

V Německu prý chtěl zůstat a pracovat

Thanh podle médií přišel do Německa v srpnu 2016 po čtyřdenní cestě přes Laos, Thajsko a Turecko. V Berlíně jsou údajně i Thanhova žena a dvě ze tří dětí. V Německu prý Thanh chtěl pracovat, pravděpodobně jako obchodník.

Ve Vietnamu se Thanh stal terčem pozornosti v polovině roku 2016, když se ukázalo, že má luxusní automobil značky Lexus s vládní poznávací značkou. To vzbudilo nevoli v zemi, kde se očekává, že představitelé státu žijí skromně.

Pro Německo je podle Reuters únos zvlášť nepříjemný i proto, že na okraj červencového summitu G20 v Hamburku zástupci obou vlád jednali i o možnosti Thanhova vydání. Agentura DPA ve středu napsala, že před rokem byl Thanh zbaven mandátu poslance a později byl vyloučen i z komunistické strany, která v současnosti vede kampaň proti korupci.