Australská policie zmařila chystaný teroristický útok na letadlo a zatýkala

Australská policie zmařila teroristický útok na letadlo (zdroj: ČT24)

Australská policie zmařila plánovaný teroristický útok, při kterém mělo být zničeno letadlo, a při raziích v několika domech na předměstích Sydney zatkla čtyři muže. Oznámil to v noci na neděli premiér Malcolm Turnbull. Žádný ze zatčených zatím nebyl obviněn, napsala agentura AP. Spiknutí podle agentury AFP chystali zřejmě islamisté.

Premiér uvedl, že od čtvrtka byla na letišti v Sydney posílena bezpečnostní opatření, která se v sobotu v noci rozšířila na všechny významné mezinárodní a domácí terminály v celé Austrálii. 

Turnbull doporučil cestujícím v Austrálii, aby dorazili na letiště dříve než jindy, nejlépe dvě hodiny před odletem, umožnili mimořádnou bezpečnostní kontrolu a minimalizovali svá příruční zavazadla.

Mohu oznámit, že včera v noci se uskutečnila velká společná protiteroristická operace, která přerušila teroristické spiknutí s cílem zničit letadlo. Operace pokračuje.
Malcolm Turnbull
australský premiér

Policejní komisař Andrew Colvin uvedl, že je zatím málo detailů, aby bylo možné upřesnit útok, jeho cíl a načasování. Podle něj policie dostala v posledních dnech informace, že několik lidí v Sydney plánuje teroristický útok za pomoci improvizovaného výbušného zařízení. Podle některých informací měl být potenciálním cílem útoku letecký průmysl.

Policie uvádí, že při domovních prohlídkách zabavila i materiál na výrobu bomby. Skupina mužů ji prý chtěla dostat do letadla a odpálit. Zatím nejsou obvinění, vyšetřovatelé už požádali soud o prodloužení doby, po kterou je mohou držet ve vazbě. Pátrání po dalších důkazech může trvat déle než týden, který stanoví zákon.

„Myslíme si, že jde o islamismem inspirovaný terorismus. Musíme podrobněji prošetřit, co se za tím skrývá,“ uvedl Colvin. 

  • Podle ministra spravedlnosti Michaela Keenana byl plánovaný útok již 13. významnou hrozbou, které se policii podařilo zabránit od roku 2014, kdy Austrálie zvýšila stupeň hrozby teroristického útoku. Pět útoků se uskutečnilo.

Šlo o komplot

„Teroristická hrozba je opravdu skutečná,“ varoval premiér, podle kterého hrozil spíše dobře propracovaný komplot než útok osamělého vlka.

 Úřady neupřesnily, zda se chystaný útok měl týkat vnitrostátního či mezinárodního letu; podle listu Sydney's Daily Telegraph terčem měl být domácí let. 

Austrálie patří do mezinárodní koalice vedené Spojenými státy a od léta 2014 podniká nálety proti teroristické organizaci Islámský stát v Iráku a Sýrii.