První potvrzená schůzka. Trumpovi lidé jednali během kampaně s kremelskou právničkou

Ruské konexe Trumpových mužů (zdroj: ČT24)

Nejstarší syn, zeť i bývalý šéf volební kampaně amerického prezidenta Donalda Trumpa se setkali s ruskou právničkou napojenou na Kreml. Podle listu The New York Times (NYT) měl Trump junior se schůzkou souhlasit poté, co získal příslib kompromitujících informací na prezidentskou kandidátku Demokratické strany Hillary Clintonovou. Jeho otec tvrdí, že o jednání nevěděl.

Podle amerického listu jde o první potvrzenou soukromou schůzku prezidentových blízkých spolupracovníků s Rusy. Setkání se uskutečnilo v budově Trump Tower v New Yorku loni na počátku června.

Donald Trump mladší schůzku potvrdil, šlo podle něj o „krátké seznamovací setkání“, které se týkalo především zrušeného programu na adopci ruských dětí americkými občany. „Nebylo to v té době tématem kampaně a nenásledovala žádná další schůzka,“ uvedl.

„Je to nešikovné přiznání z jeho strany a myslím si, že to je obrovský problém pro něho i amerického prezidenta. Vysává to energii Trumpově administrativě, která by měla pracovat na spoustě jiných věcí a musí se touto kauzou zabývat. Členové Bílého domu si najímají právníky, aby se vyjadřovali přesně a nedělali chyby – jako Trumpův syn,“ okomentoval situaci novinář Daniel Anýž.

Trumpovi lidé jednali během kampaně s kremelskou právničkou (zdroj: ČT24)

O účast na schůzce Trump mladší podle svých slov požádal i svého švagra Jareda Kushnera a tehdejšího šéfa prezidentské kampaně svého otce Paula Manaforta. Ten loni v srpnu na svou funkci rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Podle Kushnerova právníka se manžel Ivanky Trumpové jednání skutečně „krátce“ zúčastnil. NYT s odvoláním na tři nejmenované poradce Bílého domu tvrdí, že Trump junior se schůzkou souhlasil poté, co získal příslib kompromitujících informací na Clintonovou. Zda pak nějaké takové informace skutečně dostal, přitom není jasné.

Žádná špína se nekonala

Celé jednání se prý konalo na žádost Kremlu. Trump junior tvrdí, že výroky ruské právničky na adresu Clintonové byly vágní a nesmyslné. Brzy prý zjistil, že nenabízí žádné významné odhalení. Sám prezident Trump tvrdí, že o schůzce s ruskou právničkou nevěděl a neúčastnil se jí.

Nejrůznější instituce a úřady v USA se zabývají údajnými vazbami prezidenta, jeho blízkých a spolupracovníků na ruské představitele. Vyšetřování je součástí větší kauzy kolem údajných zásahů Moskvy do amerických prezidentských voleb, z nichž právě Trump loni v listopadu vzešel jako vítěz.

Putin se v Hamburku sešel s Trumpem k prvnímu společnému jednání
Zdroj: Carlos Barria/Reuters

Článek v NYT vyšel den poté, co se Trump poprvé ve funkci prezidenta USA na okraj summitu zemí G20 v Hamburku sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten opět odmítl, že by Kreml do voleb jakkoli zasahoval.

Údajným vlivem Kremlu na volby v USA, které se Rusko podle amerických tajných služeb snažilo ovlivnit v Trumpův prospěch, se zabýval úřad FBI a výbory Kongresu.

Když Trump letos v květnu odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, začali prezidentovi oponenti mluvit o snaze ovlivnit vyšetřování kauzy. Americké ministerstvo spravedlnosti pak jmenovalo do role nezávislého vyšetřovatele předchozího ředitele FBI Roberta Muellera.