Ztracené památky Nimrúdu nebo Ninive. Zpravodaj ČT v Iráku zjišťoval, co všechno stihl IS zničit

Události: Štáb ČT zkoumal zničené památky v Iráku (zdroj: ČT24)

Irácká armáda zcela obklíčila poslední baštu Islámského státu v Mosulu – Staré město. Uprostřed sta tisíc civilistů se tam skrývá tisícovka islamistických bojovníků. Během výbuchu miny zemřel na mosulské frontě francouzský reportér Stephan Villeneuve a jeho kurdský kolega Bachtjár Addád. Vedle desetitisíců lidí jsou ve Starém mosulském městě ohroženy také desítky historických památek. Jejich systematické ničení se přitom pro Islámský stát stalo zvrhlou obchodní značkou. Rozsah škod na místě zjišťoval blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

V Iráku Nimrúd, Ninive a Hatra, v Sýrii Palmýra, Apamea a klášter Mar Elian. Samozvaná síla, která si říká Islámský stát, věnovala mnoho prostředků a času na systematické zničení tisíce let starých památek v kolébce civilizace.

„Islámský stát vůbec nereprezentuje islám. Naše náboženství je tolerantní. Oni jen ničí všechno. Včetně dobrého jména islámu,“ říká frontový velitel irácké armády Ámar Džasem Chamís.

V iráckém Nimrúdu se dopady barbarství Islámského státu scházejí na jediném místě. V uprchlickém táboře tam živoří tisíce uprchlíků, kteří utekli před jeho vražděním. Stával tam také čtyřicetimetrovýmetrový zikkurat, který islamisté zničili buldozery, a o pár metrů dál jsou trosky paláce starého tři tisíce let, který vyhodili do vzduchu.

Další místní hromada kamenů patřila soše asyrského božstva Lamassu. Jeho údajné ochranné schopnosti ho ale před buldozery a kladivy islamistů neubránily, stejně jako královský palác před náložemi.

Dnes stojí kolem areálu nový plot zaplacený organizací UNESCO. „Stupeň zničení severozápadního paláce je zhruba osmdesát procent. Mohli bychom ho obnovit zhruba z poloviny,“ odhaduje irácký archeolog a geolog Fajsál Džebér.

Hned vedle obdobně zničené asyrské metropole Ninive ční k nebi východního Mosulu i trosky Jonášovy hrobky. Oblíbené místo proroka židů, křesťanů i muslimů zničili islamisté také. Stejně jako v mosulském muzeu tam ale nejdřív rozkradli všechno, co se dalo prodat na černém trhu.

Právě hrobka starozákonního proroka Jonáše se v létě 2014 stala první starověkou památkou, kterou Islámský stát zničil. Škody, které napáchal na kulturním dědictví, se už asi nikdy nepodaří odstranit.