Překvapení v britských volbách. Konzervativci nebudou mít v Dolní sněmovně absolutní většinu

Po sečtení drtivé většiny volebních okrsků jsou ve Velké Británii ve vedení konzervativci premiérky Theresy Mayové, ale s ne příliš velkým náskokem před labouristy Jeremyho Corbyna. Podle propočtů už vládní strana nedosáhne na zisk 326 křesel znamenajících absolutní většinu v Dolní sněmovně. Komentátoři hovoří o volebním patu. Corbyn už vyzval Mayovou, aby vzhledem k chabému výsledku podala demisi.

On-line přenos

Britské volby - 8. 6. 2017

  • 20:33

    Shrnutí dne po předčasných volbách ve Velké Británii:

    - Volební účast byla nejvyšší za posledních dvacet let. Svůj hlas odevzdalo 68,7 procenta oprávněných voličů.

    - Volby vyhráli konzervativci, pro které se na celostátní úrovni vyslovilo dohromady 42 procent voličů. V přepočtu na mandáty ale neudrželi vládní většinu. V Dolní sněmovně se rozděluje 650 křesel. Konzervativci potřebovali 326 zákonodárců, mají jich ale jen 318. 

    - Labouristé získali 261 mandátů a posílili tak nejvíc – o 29 poslanců. Skotští nacionalisté pak mají 35 křesel, liberální demokraté mají dvanáct křesel a zbývající mandáty si rozdělily ještě čtyři strany – demokratičtí unionisté, Sinn Fein, Plaid Cymru a Strana zelených. Zbývá sečíst ještě jeden volební obvod. UKIP přišel o svého jediného poslance a ztratil tak zastoupení.

    - Konzervativci chtějí udržet vládu. Premiérka Theresa Mayová chce domluvit podporu ze strany demokratických unionistů, kteří mají deset křesel.

  • 20:26

    Nigel Farage se chce během týdne rozhodnout, jestli se nebude znovu ucházet o předsednictví ve Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP), píše The Telegraph. Kvůli volebnímu výsledku odstoupil Paul Nuttall. Sám Nigel odešel krátce po referendu o brexitu.

  • 19:35

    Výsledek v obvodu v Kensingtonu stále není znám. Volební lístky tady sice už sečetli dvakrát, protože je však výsledek velice těsný, rozhodli se komisaři pro jistotu provést ještě třetí kontrolní sčítání. Pomocníkům, kteří byli vzhůru celou noc, ale předtím dali pauzu, a tak se znovu začalo v 18:00 místního času (19:00 SELČ).

Události ČT: Trpké vítězství pro Mayovou, možné zdržení pro brexit (zdroj: ČT24)
První odhady volebních výsledků ve Velké Británii
Zdroj: ČT24

Už první odhady britských televizních stanic, zveřejněné hned po uzavření volebních místností, naznačily, že kýžený cíl konzervativců, tedy dosáhnout silného mandátu k vyjednání tzv. tvrdého brexitu, nebude naplněn. Za zcela katastrofální – z pohledu konzervativců – označil exit polls exministr financí George Osborne.

Mayová přišla o křesla, ztratila hlasy, podporu a sebevědomí. Myslím, že to je dostatek na to, aby rezignovala a uvolnila cestu vládě, která bude skutečným zástupcem lidu naší země.
Jeremy Corbyn
předseda Labour Party

Výsledek znamenající ztrátu absolutní většiny je debaklem pro premiérku Mayovou a její pozice v čele Konzervativní strany je výrazně ohrožena. Navíc podle mínění analytiků nemá v takovém případě mandát k vyjednání dohody s EU.

Výsledky voleb jsou pro konzervativce šokující a politický osud Mayové visí na vlásku, napsala agentura Reuters. K odchodu premiérky vyzývají opoziční labouristé, zvážit svou pozici by měla i podle mnohých konzervativců.

Další skotské referendum o nezávislosti je mrtvé.
Ruth Davidsonová
šéfka skotských konzervativců, kteří v této části Spojeného království výrazně posílili

Neúspěch i pro SNP

Šéfka Skotské národní strany Nicola Sturgeonová
Zdroj: Reuters

Vůdkyně skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová označila volby za pohromu pro Mayovou, která se tak ocitla ve velmi obtížném postavení. Sturgeonové Skotská národní strana, prosazující druhé skotské referendum o nezávislosti, však také zaostala za očekáváním a poměrně jasně ztratila oproti předloňským volbám. „Důležitým faktorem byla nejistota kolem brexitu i skotského referenda,“ přiznala Sturgeonová. Řada čelných politiků SNP přišla o poslanecký mandát včetně bývalého vůdce strany Alexe Salmonda nebo současného místopředsedy Anguse Robertsona.

Události, komentáře: Pat po britských volbách (zdroj: ČT24)

V průběhu noci začaly odhady výsledků z exit polls, které si nechaly společně zpracovat televize BBC, ITV a Skynews, nabývat reálnějších obrysů. Podle komentátorky BBC Laury Kuenssbergové dokonce sami ministři kabinetu současné premiérky Mayové přiznali, že konzervativci odhady z exit polls s největší pravděpodobností nepřekonají.

Analytik: Corbyn byl v kampani autentičtější než Mayová (zdroj: ČT24)
Bez ohledu na to, co se nyní stane, Theresa Mayová je už vyřízená.
Nigel Farage

„Je to pokračování neklidu a nepředvídatelnosti,“ dodal bývalý stínový ministr financí za labouristy Ed Balls. A současný stínový ministr John McDonnell upozornil, že očekává, že pozici Mayové v čele Konzervativní strany bude atakovat stávající šéf britské diplomacie Boris Johnson. 

Média za kanálem La Manche spekulují rovněž o ministryni vnitra Amber Ruddové jako o budoucí vůdkyni konzervativců.

Koalice toryů a unionistů?

„Za nejpravděpodobnější scénář považuji setrvání Mayové v čele toryů i v čele britské vlády. Ale hodně bych se divil tomu, kdyby ta vláda vydržela celé volební období,“ připojil svůj postřeh Martin Kovář z Ústavu světových dějin Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Kabinet konzervativců však najisto bude potřebovat koaličního partnera. Těmi zatím odmítají být liberální demokraté, zato severoirští unionisté jsou spolupráci nakloněni. „Náhle jsme se stali velmi důležitými. Zřejmě budeme jednat s konzervativci o nejlepších zájmech pro Spojené království,“ potvrdil Jeffrey Donaldson z Demokratické unionistické strany (DUP).

Dojde ke zpoždění brexitu?

Experti interpretují výsledek britských voleb i skrze jejich potenciál ovlivnit průběh vyjednávání o odchodu země z Evropské unie. Podle ekonoma Malcolma Barra ze společnosti JPMorgan lze v nadcházejících týdnech a měsících očekávát zpozdění celého procesu. 

„Varianta silového brexitu je nyní nemyslitelná,“ prohlásil europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL).  „Theresa Mayová chtěla silnější mandát pro brexit a je zjevné, že ho nedostala,“ dodal Petr Ježek, v Evropském parlamentu působící jako nestraník za hnutí ANO. 

Analytici z mezinárodní banky Citi dokonce očekávají v průběhu pátečního dne rezignaci premiérky Mayové. Podle jejich názoru parlament bez jednobarevné většiny učiní pravděpodobnou variantu tzv. soft brexitu (za této konstelace Británie zůstane uvnitř Evropského vnitřního trhu) a více než doposud bude reálnější i alternativa chaotického brexitu, tedy odchodu Spojeného království z EU bez jakékoliv dohody.

Libra se v reakci na překvapivě slabý výsledek konzervativců propadla vůči dolaru až o dvě procenta.

Britské volby do Dolní sněmovny parlamentu
Zdroj: ČT24