Katarská televize nemá šťastné dny. Po kritice přišel hackerský útok

Aby toho katarská televize Al-Džazíra, kterou některé arabské země v posledních dnech znovu obvinily z podpory radikálních islamistů a uzavřely její pobočky, neměla málo, stala se také terčem masivního hackerského útoku. Alespoň to televize uvedla na svých internetových stránkách.

„Zaznamenali jsme pokusy o narušení kybernetické bezpečnosti Al-Džazíry, ale úspěšně s nimi bojujeme a v současné době jsou všechny naše subjekty v provozu,“ citovala agentura Reuters jednoho z vedoucích pracovníků televizní stanice.

Několik arabských zemí, včetně Saúdské Arábie či Jordánska, které tento týden přerušily diplomatické styky s Katarem kvůli jeho údajné podpoře teroristických skupin, ze stejného důvodu uzavřelo místní pobočky Al-Džazíry. Televize, která má ve světě na 80 poboček a vysílá v řadě jazyků, obvinění odmítla a uvedla, že bude pokračovat ve svém nezávislém zpravodajství.

Al-Džazíra ‒ televize s puncem kontroverznosti

Už od svého vzniku v roce 1996 vyvolává Al-Džazíra značné kontroverze, protože se nevyhýbá tématům ožehavým jak pro arabskou společnost, tak pro Západ.

Spouštěčem stávající roztržky mezi blízkovýchodními ropnými velmocemi byla kontroverzní prohlášení katarského emíra, která se objevila v květnu na stránkách katarské oficiální tiskové agentury. Katarská vláda posléze uvedla, že tyto stránky napadli hackeři.