Střelba a výbuchy v íránském parlamentu i mauzoleu. Teroristé zabili 13 lidí

Bezprecedentní teroristické útoky v Íránu (zdroj: ČT24)

Sedm až osm ozbrojenců, včetně sebevražedných atentátníků, zaútočilo ve středu na dvou místech v Teheránu: v budově parlamentu, který zrovna zasedal, a v asi 20 kilometrů vzdáleném mauzoleu ajatolláha Rúholláha Chomejního na jihu íránské metropole. Podle íránského ministerstva vnitra teroristé zabili 13 lidí a 43 osob zranili. K atentátům na vysoce symbolická místa se přihlásil Islámský stát (IS). Íránská oficální místa potvrdila, že se atentátníci hlásili k IS a že pocházeli z Íránu.

Na íránské poměry se jednalo o útoky bezprecedentního charakteru, které nemají v zemi obdoby, napsala agentura AP.

K prvnímu útoku došlo v parlamentu poté, co do něj ozbrojenci vstoupili v převlečení za ženy a začali střílet. Další útok se odehrál v mauzoleu ajatolláha Rúholláha Chomejního.

Poslanec Elias Hazrati uvedl, že do íránského parlamentu vnikli tři útočníci, jeden s pistolí a dva s útočnými puškami AK-47. Po několika hodinách státní média oznámila, že incident je u konce a že mrtví jsou čtyři atentátníci.

Objevily se zprávy o tom, že jeden z útočníků se v parlamentu odpálil. Podle některých íránských tiskových agentur je ale možné, že šlo o výbuch granátu, který útočníci použili.

Arabista a islamolog Petr Pelikán k útokům v Íránu (zdroj: ČT24)
V Íránu zaútočili ozbrojenci na parlament a mauzoleum
Zdroj: ČTK/ABACA

Asi o půldruhé hodiny později zaútočila druhá skupina včetně dvou sebevražedných atentátníků, z nichž jedním byla žena, v mauzoleu ajatolláha Chomejního na jihu Teheránu. Zabili člena ochranky a zranili několik lidí, z nichž někteří později zemřeli. Teheránský guvernér řekl, že jednoho útočníka strážci zabili a „zbytek teroristické skupiny byl zatčen“.

K útokům se přihlásil Islámský stát

K dvojitému útoku v íránské metropoli se prostřednictvím své tiskové agentury Amak přihlásil Islámský stát (IS). „Bojovníci Islámského státu zaútočili na (mauzoleum ajatolláha) Chomejního a íránský parlament,“ uvedl IS v prohlášení.

Šéf protiteroristického oddělení íránského ministerstva vnitra oznámil, že úřady zmařily další teroristický útok a zatkly třetí „teroristickou skupinu“. Ministerstvo vyzvalo občany metropole, aby se vyhnuli prostředkům hromadné dopravy.

V místech obou útoků je mnoho policistů, v Teheránu bylo zavřeno několik stanic metra. Jedná bezpečnostní rada státu. 

Útok odsoudily Rusko, Francie, EU i české ministerstvo zahraničí. Podle Kremlu útoky zdůraznily nutnost jednoty boje proti terorismu. „Tyto teroristické činy zasluhují co nejtvrdší odsouzení,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Moskva je na Blízkém východě spojencem Teheránu.

V Chomejního mauzoleu na okraji metropole se nachází hrob tohoto vůdce islámské revoluce z roku 1979 a jsou zde uloženy také ostatky jeho syna.

Šíitský Írán je na straně místních vlád zapojených do konfliktů v Sýrii a v Iráku a jeho představitelé upozorňují pravidelně na nebezpečí útoků sunnitských extremistů na íránské cíle.