Sankce zrušeny, čas na byznys. České firmy hledají příležitosti v Íránu

České firmy dojednávají v Íránu nové kontrakty. Díky zrušení mezinárodních sankcí, zavedených kvůli íránskému jadernému programu, by vzájemné obchodování mělo být jednodušší. V zemi je nyní zhruba 60 českých podnikatelů, kteří doprovázejí ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD).

Írán má zájem například o traktory. Kontrakt na dodávku 250 kusů od Zetoru zhruba za 130 milionů korun je už podepsaný. Traktory budou dodávány v průběhu druhého pololetí letošního roku a na začátku příštího roku, uvedla Margaréta Víghová, ředitelka korporátní komunikace společnosti Zetor Tractors.

Do nových jednání se pustili také zástupci kopřivnické Tatry. Z jejích továren ročně vyjede asi 900 nákladních vozů ročně. „Je to na začátku. Víme, že Írán je perspektivní trh, protože potřebuje budovat infrastrukturu,“ uvedl Andrej Čírtek, mluvčí Tatry Trucks. O kopřivnická auta se již zajímalo několik desítek firem. Na jaře se je Tatra chystá dovézt na ukázku.

Obě firmy jsou nyní v Íránu s obchodní delegací, která doprovází ministra Mládka. Ten v Teheránu otevřel novou pobočku CzechTrade, která má podpořit hlavně malé a střední exportéry.

Když dodáváte traktory, tramvaje nebo stavíte celé fabriky, tak na to potřebujete přímé vztahy.
Jan Mládek

Předseda zahraniční sekce Hospodářské komory Ilja Mazánek zdůraznil, že české firmy se na změnu podmínek po zrušení sankcí připravovaly již od roku 2014. Nic tedy neprováhaly a nyní tak patří k prvnímu sledu těch, kteří se snaží nové situace využít.

Český obchod s Íránem po prohloubení sankcí v roce 2011 postupně upadal. Díky zrušení mezinárodních sankcí by se teď mohl vývoz i dovoz posílit. Kromě strojů mají tamní odběratelé zájem třeba i o léky a hnojiva. Opačným směrem proudí hlavně ovoce a zelenina. K posílení dalších vztahů je pak třeba podle ministra začít jednat o dohodě o volném odchodu mezi Íránem a Evropskou unií a o odstranění celních bariér.

Samotný Írán čeká, že zrušení mezinárodních sankcí posílí do roka ekonomiku zhruba o pět procent. Důležité pro něj bude také možnost zvýšit vývoz ropy.

Analytička London School of Economics Irena Kalhousová dodává, že při jednáních o omezení jaderného programu a tedy zrušení sankcí sehrály právě ekonomické zájmy zcela jistě významnou roli. „To se nedá podceňovat, protože Írán je obrovský trh, který je dlouhodobě zanedbaný. Takže je tam mnoho příležitostí,“ uvedla analytička. Zmiňuje například energetiku – íránská ropa by mohla pomoci Evropě snížit svou energetickou závislost na ropě.

Německo je také připraveno na velké obchody

Velké věci si od konce sankcí slibuje průmysl i v Německu. Ostatně ještě před íránskou revolucí v roce 1979 byl Teherán pro tehdejší západní Německo druhý nejdůležitější obchodní partner mimo Evropu a Berlín chce na tuto tradici navázat. Podle odhadů by to Němcům mohlo přinést až 100 tisíc nových pracovních míst.

Náš obchod s Íránem se může zvýšit na 10 miliard eur během následujících pěti let.
Volker Treier
viceprezident německé průmyslové a obchodní komory

Zatímco Evropa už plánuje investice, některé státy Blízkého východu mají z ekonomického posílení Íránu spíš obavy. Spojené státy navíc zavedly nové sankce – kvůli říjnovým testům balistických raket. Dotknou se ale jen několika íránských firem.