Írán označil nové americké sankce za neoprávněné

Írán považuje nejnovější americké sankce za balistický test za neoprávněné a neodůvodněné. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Hosejn Džáberí Ansárí. USA sankce vyhlásily v neděli – jen den poté, co v sobotu Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) oznámila, že Írán plní závazky z dohody s mocnostmi o svém jaderném programu. V důsledku toho pak USA i EU ohlásily zrušení svých dosavadních protiíránských hospodářských sankcí.

Americké sankce uvalené kvůli íránskému programu balistických raket nemají právní a morální opodstatnění. Amerika prodává zemím této oblasti každoročně zbraně za desítky miliard dolarů. S jejich pomocí jsou páchány válečné zločiny na občanech Palestiny, Libanonu a také Jemenu.
Hosejn Džáberí Ansárí
mluvčí íránského ministerstva zahraničí

Novými omezeními USA reagovaly na říjnový test íránské balistické střely středního doletu, který považují za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Nová omezení se týkají 11 íránských společností a jednotlivců zapojených do balistického programu. Teherán ale hájí rozvíjení své raketové výzbroje jako své právo na zvyšování obranného potenciálu.

V sobotu zaznamenal Írán velký diplomatický úspěch, když MAAE potvrdila, že Íránci plní dohodu, kterou loni uzavřeli s pěticí stálých členů Rady bezpečnosti OSN (USA, Británie, Francie, Rusko, Čína) a také s Německem. Teherán podle ní omezí jaderný program a výměnou se ruší část mezinárodních sankcí proti němu.

John Kerry a Mohammad Džavád Zaríf na vídeňských jednáních o íránském jaderném programu
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Dění v Íránu otřásá s cenou ropy

Írán může začít volně obchodovat s ropou, na což ihned v pondělí reagovaly trhy novým propadem cen této suroviny. Například cena ropy Brent sestoupila až pod hranici 28 dolarů za barel na zhruba třináctileté minimum. Írán chce zvýšit denní export o 500 tisíc barelů, což je ale vzhledem ke stavu infrastruktury zatím málo realistické.

Írán je obrovský trh, který je dlouhodobě zanedbaný. Je tam mnoho příležitostí. Je to velmi zajímavá země po straně energetiky. Pro Evropu se tím otvírá možnost, jak obejít Rusko. To jsou mimo jiné další důvody, proč sankce byly odstraněny.
Irena Kalhousová
analytička

Do Teheránu na íránské pozvání přijel šéf MAAE Jukija Amano, kterého přijal prezident Hasan Rouhání. Mluvčí íránské organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí řekl, že dohoda o íránském programu je vyjednaná na osm let, ale Írán má zájem o zkrácení této lhůty, a o tom chtějí Íránci s Amanem hovořit.

Írán jadernou dohodu s mocnostmi neporuší tak dlouho, dokud i Západ bude ctít své závazky vyplývající z ujednání, prohlásil pak Rouhání. Dohodu označil za „unikum v historii diplomacie“. Írán podle Rouháního nemá v úmyslu vyrábět jadernou zbraň. „Budeme jadernou dohodou vázáni, pokud tak bude činit i druhá strana,“ řekl prezident na setkání s Amanem.

Analytička Kalhousová: Všichni věděli, že budou pokračovat sankce kvůli balistickým testům (zdroj: ČT24)

Podle uzavřené dohody musí Írán po dobu osmi let omezit svůj jaderný program podle dohodnutých limitů. Další etapa má být zahájena roku 2023, avšak počítá se  také s tím, že jestliže MAAE poskytne záruku mírového charakteru íránského programu dříve, například do pěti šesti let, může být uvolnění dalších sankcí urychleno. V platnosti totiž zůstávají americké i evropské sankce týkající se materiálu využitelného v civilních i vojenských oborech, softwarů, vojenských technologií, zbraní i jednotlivců.