Turecko a Kuvajt usilují o urovnání sporu kolem Kataru

Turecko a Kuvajt chtějí urovnat otevřenou diplomatickou krizi, která vypukla v pondělí mezi Katarem a jeho arabskými sousedy. Katar slíbil, že nepoužije odvetná opatření proti krokům, které přijaly Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty. Zároveň ale prostřednictvím ministra zahraničí dal najevo, že „si nenechá vnucovat jejich vůli a nenechá je vměšovat se do jeho vnitřních záležitostí“, uvedla agentura AP.

Několik arabských států v čele se Saúdskou Arábií přerušilo diplomatické vztahy s Katarem, který obvinily z podpory terorismu a destabilizace bezpečnosti v regionu. Toho se podle nich Katar dopouští prostřednictvím své satelitní televize Al-Džazíra, která vysílá v několika jazycích do celého světa.

Rijád jako první zavřel kanceláře této stanice a odebral jí příslušnou licenci. Katarské ministerstvo zahraničí si v první reakci stěžovalo, že čelí nepřátelské kampani, která je založena na lžích a vykonstruovaných zprávách.

Souběžně arabské země přerušily všechny svoje dopravní spoje s Katarem a rovněž uzavřely svá letiště, přístavy a pozemní cesty pro katarské linky. Společnost Qatar Airways v úterý oznámila, že odložila na neurčito lety do těchto států.

Kuvajt odrazuje od televizního projevu katarského šajcha

Do sporu se již vložil Kuvajt, jehož emír pro začátek vyzval katarského kolegu šajcha Tamima bin Hamada bin Chalífu Sáního, aby odložil chystaný projev ke krizi v televizi, který by mohl vzbudit nové kontroverze. Také Turecko informovalo, že jeho prezident Recep Tayyip Erdogan zahájil diplomatické kroky s cílem vyřešit spory „mezi přáteli a bratry v duchu posvátného měsíce ramadánu“.

Šéf diplomacie Spojených arabských emirátů upozornil, že k urovnání konfliktu je zapotřebí nejprve obnovit důvěru mezi oběma stranami. Od Kataru podle agentury AFP požaduje „písemné záruky“, blíže je ale nespecifikoval.

Kvůli sporu zakolísaly v pondělí ceny ropy a vznikly obavy, že roztržka přinese obchodní ztráty v řádu miliard dolarů. Spojené státy i Rusko vyjádřily přesvědčení, že konflikt neovlivní společný boj proti terorismu. 

Bývalý britský protektorát Katar je nejbohatší stát světa díky zásobám ropy a zemního plynu. Je to absolutistická arabská monarchie pod vládou emíra Tamíma ibn Hamada Al Sáního, jehož rodina vládne od poloviny 19. století. Parlament v zemi neexistuje.

Etničtí Arabové tvoří asi 40 procent obyvatelstva, zbytek jsou přistěhovalci, zejména z Indie, Íránu či Pákistánu. Celkem 93 procent obyvatel vyznává islám, kolem pěti procent křesťanství. Muslimové jsou většinově sunnité, šíitů zde žije ale přes 30 procent.

Katar je domovskou zemí vlivné televizní stanice al-Džazíra. V občanské válce v Sýrii emirát podporuje protivládní islamistické povstalce z fronty an-Nusra, která je napojená na Al-Káidu.

Al-Džazíra
Zdroj: ČTK/AP/Kamran Jebreili