Vyšetřovatelé podezírají z útoku v Kábulu síť Hakkání

Afghánské bezpečnostní úřady podezírají ze středečního atentátu v centru Kábulu extremistickou síť Hakkání napojenou na hnutí Taliban. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, sám Taliban se od něj ale už ve středu distancoval. Při pumovém atentátu v centru Kábulu zahynulo nejméně 90 lidí a dalších 450 utrpělo zranění.

Sebevražedný atentátník vjel ve středu v době ranní špičky do vládní a diplomatické čtvrti Kábulu s cisternou napěchovanou výbušninami a nálož odpálil v blízkosti německého velvyslanectví. Mezi mrtvými jsou především afghánští civilisté, včetně žen a dětí.

Zranění v kábulské nemocnici (Ilustrační foto)
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Cisternové auto určené k vývozu septiků, v němž bylo skryto velké množství výbušniny, bylo zastaveno těsně před vjezdem do přísně střežené Zelené zóny, v níž se nachází prezidentský palác, sídlo mise NATO a řada zahraničních velvyslanectví. Otázkou ale je, jak mohlo předtím projet tolika kontrolními stanovišti, která chrání centrum města, napsala agentura Reuters.

Fekální vozy jsou v Kábulu hojně používané. Téměř čtyřmilionové město totiž nemá kanalizační systém.

Podle agentury Reuters možná nebude přesný počet obětí nikdy znám. Členy bezpečnostních sil, kteří vozidlo zastavili, exploze zcela roztrhala.

Centrum Kábulu po výbuchu
Zdroj: Reuters/Mohammad Ismail

V minulosti se k velkým pumovým útokům v Kábulu většinou hlásilo buď islamistické hnutí Taliban, které od svého svržení v roce 2001 bojuje proti Západem podporované vládě, nebo teroristická organizace Islámský stát. Taliban se ale v poslední době většinou od atentátů s velkým počtem civilních obětí distancuje.

Teroristům měla pomáhat pákistánská rozvědka

Zraněný po útoku v Kábulu
Zdroj: Reuters/Omar Sobhani

Afghánské bezpečnostní úřady z atentátu podezírají síť Hakkání, které podle nich pomáhala pákistánská rozvědka. Síť Hakkání má základny v odlehlých kmenových oblastech Pákistánu a má na svědomí řadu pumových a dalších útoků na afghánské a zahraniční vojáky z posledních let.

Klan Hakkáníů kolem válečného veterána Džalaluddína Hakkáního (který je ale podle některých zdrojů již po smrti) a jeho syna Siradžuddína má podle odhadů 4000 až 15 000 bojovníků a udržuje těsné vztahy s Talibanem i Al-Káidou. Spojené státy v minulosti obviňovaly pákistánskou rozvědku, že členy sítě Hakkání podporuje, aby posílila svůj vliv v Afghánistánu proti rostoucímu vlivu Indie, jež je tradičně rivalem Pákistánu.