Omezíme imigraci a překonáme sociální rozdíly, slibují Britům vládní konzervativci

Britští konzervativci zveřejnili program, jímž chtějí nalákat voliče před červnovými předčasnými volbami. Premiérka Theresa Mayová slibuje Britům zjednodušení daní, víc peněz do školství i omezení migrace. Právě přistěhovalci podle ní drží při zemi mzdy v nízkopříjmových skupinách. Konzervativci v programu také píšou, že nevěří v neomezený světový trh.

Mayová slibuje „silnější, férovější a více prosperující Británii“. Její strana má několik priorit: silnou ekonomiku, čelit důsledkům brexitu a změnám ve světě, řešit trvalé sociální rozdíly a reagovat na výzvy spojené se stárnoucí společností a účinně využívat rychle se měnících technologií.

Premiérka zdůraznila, že její kabinet bude pracovat ve prospěch všech, ne pouze elit, jak často zmiňuje hlavní opoziční strana - Corbynovi labouristé. „Musíme využít této příležitosti k tomu, abychom v Británii vybudovali skvělou meritokracii. Zemi, která není určena pro privilegované, ale pro všechny,“ podotkla Mayová.

Manifest hovoří o revoluci v sociální péči, na niž v Anglii neúmerně rostou náklady. Nikdo se nebude muset zbavit během života svého majetku, aby péči ufinancoval, slibuje strana. Náklady by byly uhrazeny až po případné smrti dotyčného. 

Program obsahuje také slib, že konzervativci nezvýší daň z přidané hodnoty a že se ve Skotsku nebude konat referendum o nezávislosti, dokud země nevystoupí z Unie.

Vláda chce celkově snížit a dostat pod kontrolu imigraci, a to jak ze států mimounijních, tak i z těch unijních po brexitu. Firmy budou podle programu platit do státní kasy více za najímání zahraničních pracovníků ze zemí mimo EU. Ti zase budou přispívat více do systému státního zdravotnictví.

Mayová už dříve oznámila, že odchod země z EU bude znamenat de facto konec svobody pohybu a odchod Británie z jednotného trhu. Čistou imigraci do Británie chce vláda snížit na desítky tisíc ročně, což je obecně považováno za nerealistické.

Premiérka zopakovala její postoj, že žádná dohoda ohledně chystaného odchodu země z Evropské unie je lepší než špatná dohoda. „Není pochyb o tom, že hlavní výzvou bude vyjednat co nejlepší dohodu pro Británii,“ uvedla.

„Pokud neuspějeme, důsledky pro Británii a ekonomickou bezpečnost obyčejných pracujících lidí budou strašné,“ dodala. Země by podle programového prohlášení měla vyjednat „hluboké a speciální“ partnerství s EU, které by umožnilo volný obchod mezi Británií a členskými státy. Počítá s opuštěním jednotného trhu.

Předčasné volby plánované na 8. června Mayová prosadila právě s argumentem, že vláda potřebuje mít co nejsilnější pozici v jednáních o brexitu.

Konzervativci mají v programu také každoroční zvýšení výdajů na obranu, a to nejméně o 0,5 procenta více, než je inflace. Zmiňují rovněž závazek splnit cíl věnovat do rozpočtu NATO minimálně dvě procenta HDP. Investice do nového vojenského vybavení mají v příštích 10 letech činit 178 miliard liber.