Mayová ohlásila „tvrdý brexit“: Británie dá jednotnému trhu vale, chce nové spojence

Události: Mayová ohlásila "tvrdý brexit" (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová v dlouho očekávaném projevu vyzvala občany k jednotě a odmítla „částečné členství v Unii“. Naznačila tak, že Británie opustí jednotný trh kvůli snaze omezit přistěhovalectví. Mayová chce, aby Británie byla po odchodu z EU „silnější a otevřenější než kdy dřív“. Slíbila, že země naváže vztahy s novými spojenci a bude globálním hráčem.

„Britové hlasovali pro změnu, jasnější budoucnost pro naši zemi. Odhlasovali si odchod z Evropské unie a lepší vztah se světem. Přijali, že cesta bude nejistá, ale věřili, že povede k lepší budoucnosti pro jejich děti a vnoučata a úkolem této vlády je, abychom to splnili,“ řekla na úvod Mayová.

Británie se musí zeptat sama sebe, jakou zemí chce být, zdůraznila Mayová. Sama bude usilovat o to, aby byla její země po brexitu silnější, spravedlivější, sjednocená a otevřenější než dřív.

Chci, abychom byli bezpečná, prosperující, tolerantní země, abychom rozvíjeli talenty z celého světa, abychom byli domovem pro inovátory, kteří budou měnit svět. Chci, abychom byli globální Británií.
Theresa Mayová

Británie by měla zůstat „nejlepším přítelem evropských partnerů, zároveň být ale zemí, která přesahuje hranice Evropy“. „Budeme zemí, která naváže vztahy s novými spojenci, se starými přáteli. Chci mít Británii, kde budeme hýčkat talent a obchod a budeme respektováni po celém světě,“ konstatovala premiérka.

Úspěšná Unie je v britském zájmu

Mayová si prý uvědomuje, že evropské spojence Britů brexit znepokojuje a mnozí se obávají, že povede k dalšímu rozkolu v EU. „Dovolte mi, abych se vyjádřila jasně. Nechci, aby k tomu došlo. V nejlepším zájmu Británie je, aby EU byla úspěšná,“ prohlásila šéfka britského kabinetu.

Spojené království chce obchodovat s unijními zeměmi „tak svobodně, jak to bude možné“, ale nezůstane „napůl cesty“. 

Mayová tak odmítla „částečné členství v EU“. Signalizovala tím odchod Británie z unijního jednotného trhu a celní unie. Variantě, kdy země opustí EU bez jakékoli formy privilegovaného partnerství, se přezdívá „tvrdý brexit“. Právě možnost této varianty tlačí libru na jednu z nejnižších hodnot vůči dolaru za uplynulá tři desetiletí.

Plán britské vlády zajistí Britům výhodné dohody se světem a lepší dohody pro pracovníky v zemi, prohlásila Mayová. „Musíme využít změny, abychom vybudovali silnější ekonomiku, spravedlivější společnost, a to tak, že tyto reformy přijmeme,“ zdůraznila premiérka.

Výsledkem referenda nemá být stáhnout se do sebe. Historie Velké Británie je velmi mezinárodní. Jsme evropská země, jsme hrdí na naše evropské dědictví, ale vždy jsme přesahovali i do vnějšího světa.
Theresa Mayová

Slíbila mimo jiné reformu školství a snižování deficitu. „Budeme investovat do ekonomické infrastruktury, zlepšíme kvalitu životů všech lidí po celé zemi. Musíme zachovat především naši jednotu. Jedině když se semkneme, můžeme této příležitosti využít,“ prohlásila Mayová. Země hodlá odstoupit od Soudního dvora EU i dalších unijních struktur.

Mayová změní taktiku, kterou se snažila udržovat do dneška, tedy neříkat téměř nic, opakovat, že brexit je brexit, ale přitvrdit, protože se pomalu blíží březen, tedy aktivace článku 50.
Jan Jůn
publicista

Tusk: realističtější oznámení záměrů Londýna

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil vystoupení britské premiérky Theresy Mayové za „realističtější“ oznámení britských záměrů ohledně vystoupení země z Evropské unie. Uvedl to na Twitteru s tím, že ostatní země bloku, označované jako EU27, jsou jednotné a připraveny na jednání poté, co Londýn oznámí své rozhodnutí z unie odejít v souladu se článkem 50 lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí.

„Smutný proces, surrealistická doba, ale konečně realističtější oznámení o brexitu,“ uvedl Tusk na Twitteru. 

Se zájmem se s vystoupením britské premiérky seznámil také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, řekl novinářům jeho mluvčí Margaritis Schinas. „Pozice Evropské komise a EU27 je velmi jasná. Na konkrétní britské pozice a požadavky budeme reagovat až poté, co bude formálně zahájen proces podle článku 50,“ dodal Schinas.

Podle skotské regionální premiérky Nicoly Sturgeonové musí mít Skotsko možnost opustit Británii, pokud Londýnu nevyjdou jeho obchodní plány s Evropskou unií po brexitu. Sturgeonová, která stojí v čele skotské vlády usilující o odtržení od Británie, řekla, že plán odchodu Británie z EU, tak jak ho představila premiérka Theresa Mayová, představuje „ekonomickou katastrofu“ pro Británii a že Skotsko pro něj nehlasovalo.

Stěžovala si také, že předložila britské vládě sérii návrhů zohledňujících skotský postoj k EU, ale že není jediný náznak toho, že by na ně Londýn bral jakékoli ohledy.

Nicola Sturgeonová
Zdroj: Russell Cheyne/Reuters

„Nelze britské vládě dovolit, aby nás odvedla pryč z EU a z jednotného trhu bez ohledu na dopady pro naši ekonomiku, zaměstnanost, životní úroveň a naši pověst jako otevřené a tolerantní země, aniž by si Skotsko mohlo vybrat mezi touto a jinou budoucností,“ prohlásila skotská premiérka.

Prioritou je dostat pod kontrolu imigraci

Britský ministr pro brexit David Davis v neděli řekl, že vládní stanovisko bude respektovat vůli lidu a bude trvat na tom, že země si musí udržet kontrolu nad přistěhovalectvím. Volným pohybem osob EU podmiňuje existenci bezcelního přístupu Británie k velkému kontinentálnímu trhu s půlmiliardou obyvatel.

„I při velkém přátelství je plný přístup na evropský trh možný, jen pokud budou dodržovány čtyři svobody - volnost pohybu osob, zboží, služeb a finančních produktů,“ konstatovala už dříve německá kancléřka Angela Merkelová.

  • Britský ministr financí Philip Hammond v úterý k vládní strategii řekl, že země se sice nebude snažit zůstat součástí jednotného trhu EU, ale bude usilovat o komplexní dohodu o volném obchodu s EU.

Podle stínového ministra pro brexit Keira Starmera by mělo Spojené království v celní unii zůstat. „Zachování naší schopnosti úspěšně obchodovat v Evropě musí být prioritou a setrvání v celní unii je nejlepší způsob, jak toho dosáhnout,“ zdůraznil Londýnu.

Podle politologa Bořivoje Hnízda mohou při vytvoření smluv o volném obchodě evropské země získat i most k dalším zemím. „Víme, že smlouva o volném obchodu nebyla podepsána se Spojenými státy. A vypadá to, že po vystoupení z EU smlouva o volném obchodě mezi Británií a USA bude nějakým způsobem vyřešena,“ reagoval na projev předsedkyně britské vlády.

Británie chtěla svou vlastní identitu. Ale věřím tomu, že kdyby nebyla nucena přijmout všechny uprchlíky, se všemi problémy, které to s sebou nese, myslím, že by k brexitu nedošlo.
Donald Trump

Britská konzervativní vláda dosud hovořila o své strategii pro brexit minimálně, za což sklidila řadu kritických ohlasů nejen od opozice. Podle nejnovějších informací si už stanovila 12 cílů, kterých chce při vyjednávání s Bruselem dosáhnout.

Úřad premiérky uvedl, že při vystoupení před státními zaměstnanci a zahraničními diplomaty Mayová kromě jiného zdůrazní, že je třeba, aby se Britové rozdělení výsledkem referenda sjednotili kolem společných cílů, kterými je například ochrana a posilování práv zaměstnanců.

V loňském hlasování se v červnovém referendu pro brexit vyslovilo 52 procent voličů, 48 jich bylo proti. Mayová chce zahájit vyjednávání podmínek odchodu s evropskými partnery nejpozději koncem března. Tato jednání by měla podle různých komentářů trvat až dva roky.

  • V Británii v roce 2015 pracovalo podle kvalifikovaných odhadů kolem 37 000 Čechů a Češek. Nejčastěji našli místo ve službách a pohostinství. Podle ministerstva práce se dá předpokládat, že Británie omezí Čechům volný přístup na svůj trh práce. Také Britové by pak v ČR museli získat k práci nejdřív povolení.
  • S levnější librou by mohly klesnout ceny zájezdů do Británie. Podle Českého telekomunikačního úřadu by se ale Češi měli připravit na to, že jim brexit v budoucnu může prodražit mobilní volání.
  •