Práce v Británii? Češi jsou kvůli brexitu nejistí, může je čekat větší byrokracie

Reakce Čechů žijících v Británii na brexit (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii žijí tři miliony cizinců včetně desetitisíců Čechů. Ti s napětím čekají, co se bude během brexitu a hlavně po vystoupení země z EU dít. Zatím to vypadá, že Londýn pracovní podmínky během vyjednávání s Bruselem měnit nebude. Je ale možné, že pak na cizince čeká větší byrokracie při vyřizování pracovních víz.

Někteří Češi odcházejí, protože cítí, že atmosféra otevřeného Londýna se mění. „V souvislosti s tím odcházejí samozřejmě i některé společnosti nebo minimálně přesouvají logicky své evropské operace,“ podotkl architekt Petr Štefek, jenž v Británii bydlí 11 let.

I podle ekonoma Františka Nepila, který žije v Londýně 48 let, na brexit mnozí doplatí. Uzavřenost Britů i jejich rozčarování z EU ale chápe.

„Evropa potřebuje Británii víc než Británie Evropu. Ale protože je to takový byrokratický systém v Evropě, tak Evropa se teď chce takovým jakýmsi způsobem pomstít Británii za to, že vystupuje. A tak se snaží udělat ty podmínky co nejtěžší,“ konstatoval ekonom.

Brexit je podle něj pozitivní i pro Evropu, protože představuje krok k její nápravě. Tento optimismus přitom často chybí nejen lidem ze zemí sedmadvacítky, ale i samotným Britům. Podle posledního průzkumu si 43 procent z nich myslí, že rozhodnutí opustit Unii bylo špatné.

Británie zůstává po dobu dvouletého vyjednávání plným členem EU, který musí dodržovat všechna pravidla i povinnosti. Pro občany EU přicházející do země se tak zatím nic nemění. Experti si ale myslí, že Londýn časem zveřejní termín, po němž už přicházející občané Unie nebudou mít automaticky právo žít a pracovat ve Spojeném království.

Stoupenci brexitu během kampaně před červnovým referendem o EU slibovali, že se po případném odchodu z EU sníží počet imigrantů, kteří do země přicházejí hlavně z východní Evropy za prací. Premiérka Theresa Mayová se následně rozhodla jít cestou takzvaného tvrdého brexitu – tedy vystoupit z jednotného unijního trhu, aby mohl být omezen volný pohyb osob.

Zatím není jasné, jak se pracovní podmínky pro cizince po brexitu změní. Čechy může čekat větší byrokracie při vyřizování víz. „Od partnerských agentur z Británie máme zprávy, že se budou snažit, aby byrokracie byla co nejmenší,“ sdělila Šárka Kuchtová, jednatelka agentury Coolagent, která zprostředkovává mimo jiné práci pro au-pair, číšníky, servírky a kuchaře.

V současné době nejsou třeba víza ani pracovní povolení. „Co se týče kulturní výměny, tak tam žádné podmínky nejsou. Vycestují jako au-pair, starají se o děti plus pomáhají s nějakými menšími domácími pracemi. Co se týče pracovních programů, je třeba se nahlásit na job centru a dostat national insurence number, na jehož základě pak odvádějí daně, sociální a zdravotní pojištění,“ vysvětlila Kuchtová.

Jednatelka agentury o práci Čechů v Británii: Podmínky se mohou změnit ze dne na den (zdroj: ČT24)

Případné změny by bylo třeba zjistit tak tři měsíce předem. „Je ale také možné, že se to změní ze dne na den. V tu chvíli budeme muset reagovat rychleji, požádat partnerské agentury o informace, co všechno budou naši klienti potřebovat, a případně posunout datum odjezdu,“ podotkla Kuchtová. Podle jejích informací se poptávka spíše zvedá, protože počet kandidátů klesá.