Volební program labouristů: vyšší minimální mzda nebo znárodnění podniků

Britští labouristé představili svůj volební program pro předčasné volby, které se uskuteční 8. června. Největší opoziční strana v zemi slíbila mimo jiné zvýšení minimální mzdy, znárodnění klíčových podniků, zvýšení veřejných výdajů a větší zdanění bohatých a firem. Průzkumy veřejného mínění ale předpovídají vítězství vládní Konzervativní strany.

Lídr labouristů Jeremy Corbyn nazval v anglickém městě Bradford program strany „radikálním a odpovědným“ a programem „pro všechny“.

Slíbil, že vyjednávání o odchodu země z Evropské unie dotáhne v případě volebního vítězství do úspěšného konce. Usiloval by přitom především o zachování pracovních míst a o zachování přístupu země na jednotný trh. Konzervativce označil za „diskriminační stranu“, která v posledních sedmi letech vládla „bohatým a elitám“.

Volební program labouristů vnímají jejich příznivci i odpůrci jako návrat k sociálnědemokratickým kořenům strany, kterou její někdejší předseda a bývalý premiér Tony Blair (1997–2007) přeměnil v „New Labour“ – formaci politického středu. Labouristé podle agentury Reuters doufají, že jim příklon více doleva zajistí širší podporu voličů.

Volby konzervativní premiérka Theresa Mayová vyhlásila, aby si upevnila mandát pro nadcházející jednání o vystoupení Británie z Evropské unie.

Konzervativci chtějí v připravovaném programovém prohlášení slíbit zaměstnancům větší sociální jistoty, včetně ochrany podnikových penzijních systémů či nároku na až roční neplacené volno kvůli péči o rodinné příslušníky. Program, jehož představení se očekává tento týden, chce všem zaměstnancům slíbit práva, která v současné době zaručuje EU.