Macron je novým prezidentem Francie. Gratulace přicházejí z celého světa

Francouzi zvolili novým prezidentem liberála Emmanuela Macrona, který získal 66,1 procenta hlasů. Kandidátka krajní pravice Marine Le Penová získala 33,9 procenta – svou porážku uznala už před uzavřením volebních místností a svému soupeři pogratulovala. Macron prohlásil, že chce sjednotit rozdělený národ a bránit zájmy Francie i Evropy. Novému francouzskému prezidentovi už blahopřáli i státníci z Evropy, představitelé EU a prezident USA Donald Trump.

On-line přenos

Francouzské volby: 2. kolo

  • 0:35

    On-line přenos v tuto chvíli končí, děkujeme za pozornost. Novým francouzským prezidentem byl zvolen Emmanuel Macron. Po sečtení 92 % odevzdaných lístků získal 65,02 % hlasů, jeho soupeřka Marine Le Penová 34,98 %. K urnám přišlo 75,09 % oprávněných voličů. 8,8 % z nich nehlasovalo ani pro jednoho z kandidátů – odevzdali prázdnou obálku (6,49 %), nebo neplatný lístek (2,31 %). 

  • 0:10

    90 % odevzdaných hlasů je sečtených. Macron vede s 64,82 % hlasů, Le Penová obdržela 35,18 % hlasů. K urnám přišlo 75,12 % oprávněných voličů.

  • 0:04

    Macronovo hnutí Vpřed! by teď vyhrálo první kolo voleb do Národního shromáždění, dolní komory francouzského parlamentu. Ukazují to průzkumy společností Harris Interactive a Kantar Sofres. Hnutí by získalo 26 %, resp. 24 % hlasů. Druhá by podle obou průzkumů skončila Národní fronta s 22 %, resp. s 21 % hlasů. Konzervativci by získali podle obou šetření 22 % hlasů. Krajně levicovou Nepoddajnou Francii by volilo 13 %, resp. 15 % lidí a socialisty 8 %, resp. 9 % voličů. První kolo voleb do Národního shromáždění se ve Francii odehraje 11. června, druhé kolo přesně o týden později. 

Le Penová už uznala porážku
Zdroj: Reuters

„Francie otevírá novou kapitolu, která bude ve znamení naděje a důvěry,“ prohlásil Macron v prvním povolebním komentáři.

„Francouzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahopřeji mu ke zvolení. A protože mám na srdci vyšší zájmy země, přeji mu úspěch,“ řekla Le Penová v parku Vincennes na jihovýchodě Paříže před stovkami svých příznivců. „Chtěla bych poděkovat 11 milionům Francouzů, kteří mi dali svůj hlas a svou důvěru,“ dodala.

Gratulace z celé Evropy i od Trumpa

Blahopřejné vzkazy Emmanuelu Macronovi začali posílat evropští politici už několik minut po zavření volebních místností. „Vaše vítězství je vítězstvím pro silnou, jednotnou Evropu,“ uvedl na Twitteru mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové. Macron si už s kancléřkou telefonoval a přislíbil jí, že brzy přijede do Berlína.

„Ministerská předsedkyně vřele blahopřeje zvolenému prezidentovi Macronovi k jeho volebnímu úspěchu. Francie je jedním z našich nejbližších spojenců a my se těšíme na spolupráci s novým prezidentem v celé řadě našich společných priorit,“ uvedl úřad britské premiérky Theresy Mayové.

„Společně za silnější a spravedlivější Evropu,“ napsal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Macronovi. V dopise mu gratuluje jménem celé komise a v textu zdůrazňuje přesvědčení, že Francie pod Macronovým vedením přispěje k debatám o silné a progresivní Evropě, která brání své občany a dává jim jistoty. „Gratuluji francouzskému lidu, že si vybral volnost, rovnost a bratrství nad tyranií 'fake news',“ uvedl zase předseda Evropské rady Donald Tusk.

Zvolení Macrona přivítala také řada českých politiků. „Vítám vítězství Macrona, protože to bude prezident, který řekl, že chce, aby Francie hrála silnou a konstruktivní roli v Evropě, což je dnes velmi důležité,“ poznamenal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Premiér Bohuslav Sobotka je rád, že se voliči rozhodli pro Francii, která bude nadále hrdou a silnou součástí EU.

„Gratuluji vítězi. Proevropský politik je dobrá zpráva, jen uvidíme, zda rozumí problémům nových členských zemí,“ reagoval na zprávy z Francie předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš Macronovi pogratuloval. Jeho názory na migraci či integraci EU ale považuje za nerealistické a doufá, že bude přístupný argumentům.

I americký prezident Donald Trump Macronovi gratuloval prostřednictvím svého Twitteru a ujistil, že se už na spolupráci s novým prezidentem Francie těší.

Policie krátce evakuovala prostranství před Louverem

Jinak poklidnou atmosféru hlasování narušila po poledni evakuace prostranství před pařížským muzeem Louvre, kam Macron plánuje oslavy případného vítězství. „Po zjištění podezřelé tašky bylo 300 novinářů požádáno, aby oblast z bezpečnostních důvodů opustili a přemístili se jinam,“ sdělil představitel Macronovy kampaně. Pyrotechnici, kteří byli na místo přivoláni, po 14:30 odjeli a situace se vrátila do normálu, napsala agentura AP.

Oblast Louvru patří k přísně střeženým místům již dlouhodobě a obzvláště poté, co tam islámský radikál během předvolební prezidentské kampaně napadl vojenskou hlídku. Francouzské úřady podnikly k zajištění bezpečnosti voleb přísná opatření. Na klidný průběh hlasování v 67 000 volebních místnostech dohlíží kolem 50 000 policistů.

Macron hlasoval na místě svého sňatku, proti Le Penové protestovalo hnutí Femen

Francouzka děkuje Hollandovi za předchozí roky
Zdroj: Reuters

Emmanuel Macron odhlasoval kolem jedenácté hodiny dopoledne v přímořském letovisku Le Touquet u severofrancouzského města Calais. Právě v této místnosti se shodou okolností před deseti lety oženil.

Marine Le Penová odvolila ve své baště Hénin-Beaumont na severu země, kde s přehledem zvítězila ve všech posledních volbách. V letošním prvním kole prezidentských voleb obdržela v tomto městě každý druhý hlas. Proti Le Penové ráno v Hénin-Beaumont protestovalo pět aktivistek feministického hnutí Femen. Demonstrantky, které měly tradičně odhalená poprsí, policie zadržela.

Nynější prezident Francois Hollande hlasoval ve městě Tulle ve střední Francii, kde byl sedm let starostou. Před kamerami označil volby za velmi významnou událost, která má shromáždit všechny Francouze. Ti prý nesmějí při hlasování „udělat chybu“. Sám už před prvním kolem voleb podpořil Macrona, který byl v jeho dosluhující socialistické vládě ministrem hospodářství.

Hlasoval i Hollandův předchůdce Nicolas Sarkozy. Poražený kandidát konzervativní pravice z prvního kola Francois Fillon volil v zastoupení a na veřejnosti se neobjevil. V pořadí čtvrtý zástupce radikální levice Jean-Luc Mélenchon naopak volit šel.