Macron: Otevíráme novou kapitolu dějin Francie, do politiky vnesu víc morálky

Nový prezident Macron: Vnesu do politiky víc morálky (zdroj: ČT24)

Emmanuel Macron krátce po svém volebním vítězství prohlásil, že Francie otevírá novou kapitolu svých dějin, která bude ve znamení naděje a důvěry. Občanům slíbil více solidarity se sociálně slabšími a označil za svůj stěžejní úkol vrátit více morálky do politiky. V projevu před 20 tisíci příznivci před muzeem Louvre také poděkoval i těm, kteří pro něj hlasovali, aby zabránili ve vítězství krajně pravicové političce Marine Le Penové. Upozornil ale, že zůstane věrný svým politickým slibům.

„Dnes večer se otevírá nová kapitola naší dlouhé historie. Chtěl bych, abychom v ní znovu našli naději a důvěru,“ prohlásil devětatřicetiletý centristický politik, který podle odhadů získal hlasy přibližně 65 procent voličů.

Nový první pár Francie: Emmanuel Macron s manželkou Brigitte
Zdroj: Reuters

„Vím o roztržkách v našem národě, které vedly některé k radikální volbě. Vím o hněvu, pochybnostech, úzkostech, které někteří vyjádřili. Je mou povinností vás vyslechnout a bojovat proti všem formám nerovnosti, zajistit vaši bezpečnost a zaručit jednotu národa,“ upozornil Macron.

O náladách francouzských voličů vypovídá i fakt, že podle odhadů bylo do uren vhozeno 4,2 milionu neplatných hlasů. To je asi devět procent zapsaných voličů, rekordní množství.

„Budu bránit Francii, její životně důležité zájmy, její image. Beru to před vámi jako závazek. Budu bránit Evropu, je to naše civilizace, která je v sázce, náš způsob žít svobodně. Budu usilovat o posílení vazeb mezi Evropou a jejími občany,“ zdůraznil Macron.

„Budu bojovat ze všech sil proti rozkolu, který nás podlamuje a ubíjí. Milujme Francii! Od dnešního večera a pro příštích pět let budu s pokorou, obětavostí a odhodláním sloužit ve váš prospěch. Ať žije republika, ať žije Francie,“ uzavřel svůj první povolební projev.

Macron zdraví své příznivce před Louvrem
Zdroj: Reuters

Nového prezidenta doprovodila Óda na radost

Během projevu před davem svých příznivců u Louvru zmínil i voliče Le Penové, na což přítomní reagovali hučením a pískotem.  „Nepískejte, projevili hněv a přesvědčení,“ řekl Macron. „Já je respektuji a v příštích pěti letech udělám vše pro to, aby neměli důvod volit extrémy,“ dodal Macron za všeobecného jásotu.

„Dnes jste zvítězili! Dnes zvítězila Francie!“ řekl Macron, který přišel za zvuku Ódy na radost, hymny Evropské unie. Macron upozornil, že své vítězství bere s pokorou, a zároveň poukázal na to, že boj není u konce. Upozornil, že všechny čekají za více než měsíc parlamentní volby.

Le Penová: Přeji novému prezidentovi úspěch (zdroj: ČT24)

Národní fronta potřebuje podle Le Penové nový začátek

Poražená krajně pravicová kandidátka Marine Le Penová blahopřála svému soupeři už v 19:45, tedy celou čtvrthodinu před uzavřením posledních volebních místností. „Francouzi si vybrali nového prezidenta republiky a volili kontinuitu. Blahopřeji mu ke zvolení, a protože mám na srdci vyšší zájmy země, přeji mu úspěch,“ prohlásila Le Penová v první reakci v parku Vincennes na jihovýchodě Paříže před stovkami svých příznivců.

„Chtěla bych poděkovat 11 milionům Francouzů, kteří mi dali svůj hlas a svou důvěru,“ dodala.

Z volební porážky se prý Le Penová poučila a Macronovo vítězství jí poslouží při přebudování její Národní fronty postavené na protiimigrační a protievropské rétorice. „Navrhnu zahájení hluboké transformace našeho hnutí, abychom vytvořili novou politickou sílu,“ prohlásila osmačtyřicetiletá politička, podle níž se strana musí přiblížit očekáváním ještě většího počtu Francouzů.

Upozornila, že boj s blížícími se parlamentními volbami nekončí. „Vyzývám všechny vlastence, aby se k nám připojili v rozhodující politické bitvě, která začíná už dnes. Více než kdy jindy v nadcházejících měsících vás bude Francie potřebovat. Ať žije republika! Ať žije Francie!“ uzavřela.

Smutná noc ve štábu Marine Le Penové
Zdroj: Reuters

Shromáždění v parku ve Vincennes nebylo tak velké a veselé, jako na nádvoří Louvru, kde slavili stoupenci Macrona. Televizní komentátoři si všimli, že výběr místa na okraji Paříže ztracené mezi stromovím v zásadě předpokládal volební porážku Le Penové, zatímco Macronův štáb si sebevědomě vybral někdejší sídlo francouzských králů v samém srdci metropole.

Asi patnácti médiím, mezi nimiž figuruje i Charlie Hebdo, francouzská odnož Buzzfeed či italská televize Rai, zamítla kampaň Le Penové akreditaci na povolební večer Národní fronty. Levicový deník Libération zareagoval prohlášením, že jeho redaktoři se v rámci „solidarity s kolegy“ akce v podniku Chalet du Lac nezúčastní. Následně se přidala další média: agentura Bloomberg, deník Le Monde či Le Nouvel Observateur.