Fotografie české skautky, která se postavila krajní pravici, obletěla svět

Fotka skautky, jež se postavila neonacistovi, obletěla svět (zdroj: ČT24)

Fotografie české skautky, která se během prvomájového protestu v Brně nebojácně postavila příznivcům krajní pravice, zaujala světová média a stala se virální. Snímek, který pořídil Vladimír Čičmanec, zveřejnily například britský list The Guardian, americká zpravodajská stanice CNN nebo britská veřejnoprávní stanice BBC. Fotografii na Facebooku vyvěsila i Světová organizace skautského hnutí (WOSM).

Skautkou, která se díky pohotovosti jednoho z účastníků protidemonstrace na 1. května v Brně dostala do světových médií, je šestnáctiletá Lucie Myslíková.

„Šla jsem na protidemonstraci jako někdo, kdo je rozhodnutý věci změnit. Podle mě dává smysl pokoušet se měnit svět kolem sebe,“ uvedla pro BBC s tím, že chce, aby se více mladých lidí postavilo fašismu.

Je pro mě důležité a smysluplné vystupovat aktivně proti věcem, se kterými nesouhlasím. Nenávist jako taková a její šíření je jednou z těchto věcí, které jsou navíc ve dnešní společnosti stále více tolerovány. Cítila jsem se prostě povinna se vůči otevřeným propagátorům fašistické ideologie vymezit.
Lucie Myslíková
v tiskové zprávě iniciativy Brno blokuje, která protidemonstraci zaštítila

O svou bezpečnost se v tu chvíli prý nebála. „I kdyby se mi něco stalo, fyzické zranění se vždycky nakonec zahojí. Kdybych ale zůstala zticha a rozhodla se nic neudělat, zanechalo by to ránu uvnitř mě, která by se nezahojila nikdy,“ uvedla pro BBC.

Snímkem se proslavil i jeho autor, amatérský fotograf a programátor

Snímek pořídil Vladimír Čičmanec, který je programátorem a amatérským fotografem, a to poté, co ho kamarád upozornil na výměnu názorů mezi jedním z protestujících z řad Dělnické mládeže a Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) a mladou skautkou. Mluvili prý o národech, národních státech, přistěhovalectví, uprchlících. 

Je jí 16 let, statečně se jim postavila a pronesla několik myšlenkově hlubokých argumentů. (…) Chtěli jsme ukázat neonacistům, že tady nejsou vítáni. Letošním cílem protidemonstrací bylo udělat si z nacistů legraci a blázny.
Vladimír Čičmanec

Dívka muži řekla, že země mají povinnost pomoci lidem na útěku před válkou a konflikty a že v takovýchto případech hranice neexistují. On jí odpověděl, že těmi stejnými lidmi, které se snaží zachránit, bude znásilněna.

Nejabsurdnější dívce na tom všem přijde, že někteří lidé jí vyčítají účast ve skautském kroji a samotnou ji nazývají extremistkou. Skaut má podle nich být nestranický.

„Skautské hodnoty se na základě naší historické zkušenosti vylučují s podporou fašismu, nacismu a komunismu. Vystoupit proto na protifašistické demonstraci ve skautském kroji mi přišlo přirozené,“ reagovala Myslíková.

Ten muž mi říkal, že mě uprchlíci znásilní, tvrdí skautka ze slavné fotografie (zdroj: ČT24)

Dělnická mládež ocenila mediální pozornost

Dělnická mládež, která nacionalistický pochod svolala, označila protestující za užitečné idioty, díky kterým prý akce přitáhla masivní mediální pozornost.

„A užiteční idioti se ještě plácají po ramenech, jak to těm 'náckům' natřeli - prosím, takhle nám to můžete natřít častěji, vůbec se nebudeme zlobit,“ stojí ve vyjádření, které poskytl předseda Dělnické mládeže Hynek Rint. V Brně prý budou nyní demonstrovat „velmi, ale velmi často“.

Podobné ikonické fotografie, které byly autorovi snímku inspirací: 

Uložit

Uložit

Uložit