Švédka vzdorovala stovkám neonacistů, její pěst se stala symbolem odporu

Snímek Švédky afrického původu Tess Asplundové, která vzdorovala třem stovkám neonacistů, se stal symbolem odporu proti extremismu. Fotografie ženy se vztyčenou pěstí se šíří internetem rychlostí blesku. Asplundová tvrdí, že jednala impulzivně, reakce na její gesto Švédku šokovaly.

Snímek pořídil fotograf protirasistické nadace Expo David Lagerlöf během prvomájového pochodu asi tří stovek členů extremistického Nordického hnutí odporu ve švédském městě Borlänge. Asplundová si stoupla před uniformované extremisty a vztyčila pěst.

„Byla to pěst Nelsona Mandely,“ vysvětlila švédským médiím 42letá aktivistka. Toto gesto symbolizuje odhodlání v boji proti apartheidu, tedy rasové segregaci v Jihoafrické republice. Scéna trvala jen několik vteřin, než policie Asplundovou odvedla ke straně ulice.

Fotografie ale začala na internetu žít vlastním životem. „Bylo to impulzivní. Byla jsem tak naštvaná, že jsem vyšla na ulici. Říkala jsem si, že tady nesmí pochodovat, není to v pořádku! Byl to adrenalin,“ popsala Švédka své pohnutky britskému listu Guardian.

Reakce na sociálních sítích ji překvapily. „Je to cirkus, jsem v šoku. Neonacisté se hněvají. Říkala jsem si, že jsem to možná neměla dělat, chci klid a ticho. Tihle kluci jsou velcí a šílení,“ podotkla drobná 42letá žena, která váží pouhých 50 kilogramů.

Snímek Asplundové řada uživatelů sociálních sítí přirovnává k jiné slavné fotce odvážné ženy. Fotograf Hans Runesson na ní v roce 1985 zachytil ve Växjö 38letou Danutu Danielssonovou, která se chystá udeřit skinheada z tehdejší strany Severská říše. Její matka – polská Židovka – byla během druhé světové války v koncentračním táboře.

Osamělé protestní gesto přichází v době, kdy je pravicově populistická protiimigrantská strana Švédští demokraté třetí nejsilnější partají v parlamentu a její preference dosahují až 20 procent.

Švédsko se vedle Německa stalo v posledním roce hlavním cílem migrantů
směřujících do Evropy z Blízkého východu a Afriky. Země v lednu oznámila, že chce v nejbližších letech deportovat až 80 tisíc neúspěšných žadatelů o azyl. A útoky na cizince nejsou nic výjimečného.

Rasismus se stal ve Švédsku něčím normálním, varuje aktivistka

Nordické hnutí odporu podle Asplundové cílí na antirasisty. „Mám přátele, kteří byli napadeni a museli změnit bydliště. V noci mi volali lidé a křičeli na mě. Je těžké mluvit o nenávisti,“ prohlásila Švédka. „Rasismus se stal ve Švédsku něčím normálním. Policie tvrdí, že žijeme v demokratické zemi, tak mohou protestovat, ale vždyť jsou to neonacisté, je to hrozné,“ konstatovala žena.

Aktivistka, která o sobě mluví jako o „Afro-Švédce“, je členkou sdružení Afrophobia Focus a v současné době je nezaměstnaná. Organizace OSN loni varovala, že ve Švédsku narůstá afrofóbie, tedy nepřátelství vůči osobám, které jsou původem ze subsaharské Afriky.

Vydáno pod