Londýn: Muž najel autem do lidí a zaútočil nožem na policisty. Tři mrtví, čtyřicet zraněných

Teroristický útok v centru Londýna si vyžádal tři mrtvé. V nové bilanci to uvedla policie, podle které je dalších minimálně čtyřicet lidí zraněných. Útočník smetl na mostě Westminster Bridge několik lidí a poté zaútočil nožem na policisty hlídkující před parlamentem. Jeden z policistů, který nebyl ozbrojený, zraněním na místě podlehl. Policisté poté útočníka zastřelili. Česká diplomacie uvedla, že mezi mrtvými či zraněnými nebyli Češi.

Policisté před parlamentem stříleli na muže, který se snažil proniknout do parlamentního areálu a zaútočil na ně nožem. Střelba vyvolala paniku hlavně mezi turisty, kteří se vyskytovali poblíž a kteří se z místa dali na útěk. Pachatel ještě předtím na nedalekém mostě Westminster Bridge najel autem do lidí, z nichž dva zabil. Zranil tam také tři policisty.

Redaktor agentury PA, který událost sledoval z okna své kanceláře, popsal, že zazněla střelba a křik. „Byla tam skupina asi čtyřiceti nebo padesáti lidí, která běžela za roh z ulice Bridge Street k areálu parlamentu. Zdálo se, že před něčím prchají,“ řekl Andrew Woodcock, kterého citovala BBC.

Když dav doběhl k bráně areálu, najednou jeden muž vběhl do dvora. „Zdálo se, že drží dlouhý kuchyňský nůž. Slyšel jsem něco, co znělo jako výstřely - myslím, že asi tři,“ dodal.

Policie k útoku:

Podle zdrojů z bezpečnostních složek byl útočník ve středním věku a šlo o muže asijského původu, píše Independent. Ozbrojený byl přibližně dvaceticentimetrovým nožem. Britská policie pracuje oproti dřívějším informacím s verzí, že útočník byl jen jeden.

Potvrdila také, že případ vyšetřuje jako teroristický útok. Policisté věří, že útočník se inspiroval teroristickými útoky islamistů. Zřejmě už také znají identitu útočníka, zatím ji ale zveřejňovat nechtějí.

Pobodanému policistovi se snažil pomoct i britský tajemník pro záležitosti Blízkého východu Tobias Ellwood, všimla si britská média. V obleku a kravatě poskytl zraněnému první pomoc: provedl srdeční masáž a také se ho snažil oživit dýcháním z úst do úst do příjezdu zdravotníků. Policista ale na následky bodných ran nakonec zemřel.

BBC také připomněla, že bývalému vojenskému důstojníkovi Ellwoodovi, který je zároveň poslancem za konzervativce, zahynul bratr při teroristickém útoku islamistů na ostrově Bali v roce 2002.

Zraněných jsou čtyři desítky

Zraněných je podle policie nejméně čtyřicet. Asi pět jich zůstalo ležet na chodníku na mostě, další dva lidé podle očitých svědků leželi po útoku přímo před parlamentem. Několik osob utrpělo vážná zranění. Na místě incidentu přistáli záchranáři s vrtulníkem.

Dvanáct lidí má podle zdravotníků vážná zranění. Podle agentury Reuters je mezi vážně zraněnými i žena, kterou po útoku na Westminster Bridge vytáhli z Temže. Do řeky skočila ve snaze uniknout útočníkovi v autě. 

„Některá zranění byla lehká, některá děsivá. Někteří měli taková zranění, že mohli odejít z místa, a někteří měli zranění ohrožující život,“ citovala agentura AP lékařku Colleen Andersonovou. 

Video z Westminster Bridge zveřejnil na Twitteru bývalý polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski:

Situace po útoku v Londýně
Zdroj: Reuters

Francouzský premiér potvrdil, že mezi zraněnými jsou tři francouzští studenti. Podle francouzských médií jde o děti ve věku kolem patnácti či šestnácti let, které byly zraněny během útoku na mostě. Mezi zraněnými jsou i dva Rumuni, informuje BBC s odvoláním na rumunské ministerstvo zahraničí.  

Česká diplomacie uvedla, že při útoku nebyli zabiti ani zraněni žádní Češi. Předtím úřad zveřejnil na svých internetových stránkách nouzové kontakty pro ty, kteří se obávají o své blízké v Londýně.  

Mayová: Jde o chorobný a zvrácený čin

Jako „chorobný a zvrácený“ odsoudila útok premiérka Theresa Mayová. Místo, kde k němu došlo, podle ní nebylo vybráno náhodně. Nikdy neustoupíme teroru, prohlásila před sídlem předsedů britské vlády na Downing Street.

Život v Británii půjde podle premiérky dál svým tempem, parlament ve čtvrtek zasedne jako obvykle. Úroveň varování před hrozbou terorismu se v zemi nemění a zůstává na čtvrtém z pěti stupňů.

„Půjdeme společně kupředu, nikdy neustoupíme teroru a nikdy nedovolíme hlasům nenávisti, aby nás rozdělily,“ řekla premiérka. Pokusy popřít s pomocí teroristických útoků britské demokratické hodnoty se nezdaří, dodala.

Mayová v projevu ocenila jednání policistů, kteří se postavili tváří v tvář nebezpečí. „Teroristé se rozhodli udeřit v samém srdci našeho hlavního města, kam přicházejí lidé různých národností, vyznání a kultur, aby oslavili hodnoty svobody, demokracie a svobody slova,“ konstatovala.

Mayová byla v době útoku v parlamentu kvůli poslaneckým interpelacím. Ochranka ji odvedla do bezpečí. Na útok už reagoval také starosta Londýna Sadiq Khan, podle nějž „se Londýňané nikdy nenechají terorismem zastrašit“.

V době incidentu zasedala právě Dolní sněmovna. Poslanci, kteří přerušili jednání, byli bezprostředně po útoku vyzváni, aby zůstali na svých místech. Policie areál kolem budovy parlamentu uzavřela, nikdo ji nesměl opustit a nikdo do ní nemohl vstoupit.

Záchranáři odvážejí zraněného po útoku v Londýně
Zdroj: ČTK/AP/Matt Dunham

Podle televizní stanice Sky News policisté z preventivních důvodů prohledávali všechny místnosti v rozlehlém areálu. Budova byla zhruba dvě hodiny po incidentu opět otevřena, pomalu z ní začali odcházet poslanci a zaměstnanci této instituce. Týká se to asi 500 lidí. 

Skotský parlament zase kvůli útoku přerušil debatu, která měla vyústit v hlasování o výzvě k vypsání dalšího referenda o samostatnosti tohoto britského regionu.

„Přestože žádné informace nenasvědčují tomu, že by Skotsko, Edinburgh či skotský parlament byly v ohrožení, zvýšili jsme z preventivních důvodů bezpečnostní opatření u skotského parlamentu,“ stálo v jeho prohlášení.

Kolemjdoucí ošetřují zraněné na Westminster Bridge
Zdroj: Reuters

V místě útoků byl přerušen provoz metra i doprava na Temži. Řada turistů uvízla na oblíbeném ruském kole nedaleko parlamentu.

Útok v Londýně se odehrál přesně rok poté, co teroristé v belgické metropoli Bruselu zabili při sebevražedných útocích na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek 32 lidí. V červenci 2005 zažil Londýn nejhorší teroristický útok ve své historii. Islamističtí radikálové při něm zabili 52 lidí.