Francouzskou předvolební debatu nejlépe zvládl Macron, tvrdí průzkumy

Macron a Le Penová byli dobře připraveni, Fillon působil odevzdaně (zdroj: ČT24)

Nejpřesvědčivěji působil v pondělní debatě pěti kandidátů na francouzského prezidenta centrista Emmanuel Macron. Vyplývá to z průzkumů agentur Elabe a Harris Interactive. Na opačném konci žebříčku skončil socialista Benoît Hamon.

Macron byl nejpřesvědčivější z pětice kandidátů, kterým průzkumy dávají největší šance na vítězství, podle 29 procent, respektive 38 procent dotázaných diváků. Právě on vzbuzoval největší očekávání.

„On nemá s těmito debatami zkušenosti, nikdy se ještě neucházel o volenou funkci, takže pro něj to byla taková premiéra. Uspěl velmi dobře, nenechal se nikde příliš vyprovokovat, byl velmi dobře připravený,“ řekla k tomu redaktorka ČT Kateřina Etrychová.

Macron podle ní velmi dobře argumentoval a bylo na něm vidět, že se mu dobře mluvilo a cítil se při debatě dobře, dodala.

Na druhém místě se podle Elabe umístil levicový radikál Jean-Luc Mélenchon s dvaceti procenty. Těsně za ním se na děleném třetím místě umístili konzervativní kandidát François Fillon a předsedkyně krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Oba pravicoví kandidáti získali podle Elabe devatenáct procent.

Druhý průzkum přiznal lepší výsledek Le Penové

Podle Harris Interactive je ale Le Penová na druhém místě s Mélenchonem. Každý z nich prý přesvědčil 33 procent diváků. Fillon pak podle této agentury přesvědčil 27 procent lidí.

Mélenchon byl podle Etrychové velmi výrazný. „Jestli bylo někoho slyšet co do intenzity hlasu, tak určitě jeho,“ uvedla s tím, že právě Mélenchonovo jméno se po debatě nejčastěji objevovalo v pozitivních hodnoceních na sociální síti Twitter.

Fillon působil podle Etrychové nevýrazně, až odevzdaně, zatímco Le Penová byla dobře připravená. „Rozhodně nebyla v jednoduché pozici, protože moc dobře věděla, že budou všichni proti ní. Jestli mají něco ostatní kandidáti společného, tak je to jejich společný postoj proti populistickým stranám, proti anti-imigrační Národní frontě a tedy proti Marine Le Penové. Ona se údajně připravovala na tuto záležitost měsíce,“ vysvětlila Etrychová.

Nejhůře v debatě podle dotázaných diváků dopadl kandidát socialistů Hamon, který byl v téměř tři a půl hodiny trvající debatě přesvědčivý jen podle jedenácti procent respondentů.

Po diskusním večeru si podle Harris Interactive přálo 22 procent lidí za prezidenta Macrona, 20 procent Le Penovou a 18 procent Fillona. V zásadě tak toto mínění kopíruje výsledky předchozích průzkumů, podle nichž je nezávislý kandidát Macron v současnosti největším favoritem. Do druhého, rozhodujícího kola má postoupit s Le Penovou, kterou má následně výraznou většinou porazit. Dvoukolová prezidentská volba se koná 23. dubna a 7. května.