Macron vsadil v debatě na neokoukanost, Le Penová odmítla být vicekancléřkou Merkelové

Hlavní favorité voleb francouzského prezidenta se v první společné debatě televizní stanice TF1 snažili pasovat na politiky nové éry, kteří skoncují s dosavadním politickým systémem. Nezávislý centrista Emmanuel Macron, kterému průzkumy dávají největší naději na vítězství, zdůraznil, že není po desítky let součástí zakonzervované politické scény. Jeho očekávaná soupeřka v rozhodujícím druhém kole, vůdkyně nacionalistů Marine Le Penová, zase prohlásila, že nechce stát v čele nějaké evropské provincie a nechce být vicekancléřkou Angely Merkelové.

Tříhodinového debatního maratonu se účastnila pětice kandidátů, které dávají předvolební průzkumy největší šance.

Krom jednoznačných favoritů – centristy Emmanuela Macrona a vůdkyně nacionalistů Marine Le Penové – debatoval zástupce konzervativní pravice Francois Fillon, socialista Benoît Hamon a zástupce radikálnější levice Jean-Luc Mélenchon.

Fillon si půjčil Trumpovo heslo, svou zemi ale před ním chce chránit

Francois Fillon před televizní debatou
Zdroj: Reuters

Zástupce konzervativní pravice Francois Fillon, který si před vystoupením v televizi vypůjčil na twitteru předvolební heslo amerického prezidenta Donalda Trumpa a slíbil vrátit Francii její velikost, v diskusi obratem sliboval chránit svou zemi právě před nepředvídatelnou hlavou Spojených států.

Voličům řekl, že do deseti let chce z Francie udělat největší hospodářskou velmoc v Evropě a pustil se do kritiky imigrační politiky německé kancléřky Angely Merkelové. „Naprosto nesouhlasím s Emmanuelem Macronem, který během své návštěvy Berlína chválil německou kancléřku za politiku, která se ukázala jako špatná a za kterou ji teď kritizuje i její vlastní strana,“ prohlásil Fillon. „Způsob, jakým bylo k této krizi přistupováno, vytvořil pro Evropu ohromný problém,“ míní.

Macron navštívil Německo minulý týden a zdůraznil, že je třeba s Berlínem spolupracovat a ne se do něj jen strefovat v rámci předvolební kampaně.

Macron a Fillon před debatou
Zdroj: Reuters

Le Penová vyčetla Macronovi burkini

Během jinak poklidné debaty došlo k ostřejší výměně názorů mezi Le Penovou a Macronem, když mu kandidátka Národní fronty vyčetla, že podporuje burkini – celotělní plavky, které nosí ženy muslimského vyznání. Loni probíhala v zemi ohledně zákazů burkin bouřlivá celospolečenská diskuse. Macron v reakci Le Penové vyčetl snahu rozdělovat společnost.

Podle očekávání se Le Penová opět vyjádřila proti imigraci. Jako prezidentka by prý v rámci programu posilování národní bezpečnosti vytvořila 40 tisíc nových míst ve věznicích. Podle Fillona by ale bohatě stačilo 16 000 míst. Současná hospodářská situace Francie by podle něj stejně více neumožňovala. 

Socialista Benoît Hamon slíbil voličům, že bude nezávislý na velkokapitálu a lobbistech, čímž mířil hlavně na Macrona, který dřív působil v bankovnictví. Marine Le Penovou zase obvinil z „drogové závislosti“ na zprávách v černé kronice, které podle něj používá, když hovoří o „katastrofální bezpečnostní situaci v zemi“.

Jean-Luc Mélenchon
Zdroj: Reuters

Mélenchon chce skoncovat s jadernou energií a pátou republikou

Zástupce radikálnější levice Jean-Luc Mélenchon překvapivě udeřil v úvodu na ekologickou notu. Slíbil opuštění jaderné energetiky, na níž je Francie prostřednictvím spotřeby elektřiny závislá ze zhruba 70 procent. Také slíbil skoncovat s pátou republikou, kterou označil za prezidentskou monarchii.

  • Podle posledních průzkumů by měla šéfka krajní pravice Le Penová v prvním kole získat 26 procent hlasů, Macron o procentní bod méně. Třetího Fillona by volilo 19,5 procenta lidí. O pozici nejsilnějšího kandidáta levice svádějí vyrovnaný souboj Hamon a Mélenchon, jehož od Hamonových 12,5 procenta dělí jen půl procentního bodu.
  • Na francouzského prezidenta letos kandiduje celkem 11 politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců.
Zpravodaj ČT Zavadil: Debata může výrazně ovlivnit nerozhodnuté voliče (zdroj: ČT24)
Tyto volby jsou opravdu jiné v tom, že dva kandidáti, kteří zatím vedou v preferencích, nepocházejí ze dvou velkých politických stran.
Bruno Cautres
politolog

Vzhledem k vyrovnanosti průzkumů a velkému množství dosud nerozhodnutých voličů (až 40 procent) může mít debata velký dopad pro šance jednotlivých kandidátů. 

Čekalo se hlavně na to, jak přímý souboj zvládne mírný favorit voleb Macron. Je to pro něj první podobný střet a hned se čtveřicí velice zkušených debatérů. „Ti, kdo doufali, že se znemožní a propadne se ve svých vysokých preferencích, jsou možná zklamaní, protože si nevedl špatně,“ poukázal zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Dva z kandidátů – konzervativec Fillon a socialista Hamon – nedávno excelovali v debatách během primárek. Oba ovšem poté zápolili i s podporou vlastní strany. Marine Le Penová přišla zřejmě připravená nejlépe ze všech – podle jejího okolí se chystala několik měsíců.

Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24