Stávky i pochody. Ženy na mnoha místech slavily svůj den protestními akcemi

Novinářka Procházková: V Rusku je svátek žen vlastně svátkem mužů (zdroj: ČT24)

Po celém světě se konaly pochody k Mezinárodnímu dni žen. Na debatu kolem jejich společenského a ekonomického postavení upozornily třeba členky amerického Kongresu. Místo práce zůstaly ve středu doma v rámci akce „A Day Without Woman“ (Den bez ženy).

Členky Kongresu se tak připojily ke kampani napříč USA. Stejně jako další vyměnily ve středu běžnou práci za protestní shromáždění, formální tmavé odstíny pak za jednotnou červenou.

Akce s názvem „A Day Without Woman“ (Den bez ženy) byla prvním masovým protestem pořádaným organizátory mohutných lednových demonstrací. Den po inauguraci prezidenta Donalda Trumpa tehdy miliony žen vyšly do ulic protestovat proti sexismu, nerovnostem a utlačování.

Šéfka demokratů ve Sněmovně Nancy Pelosiová na shromáždění u Kongresu
Zdroj: Reuters

Cílem akce bylo podle mluvčí organizátorů Cassady Findlayové zdůraznit vliv žen na sociální a ekonomický systém v zemi a ukázat tak, jak placená i neplacená ženská práce udržuje v chodu americkou ekonomiku, domácnosti a společnost.

Shromáždění k Mezinárodnímu dni žen se uskutečnily v New Yorku, Filadelfii, Baltimoru, Washingtonu nebo Milwaukee. Právě červená barva má podle organizátorů symbolizovat lásku a obětavost.

O dvacet procent menší platové ohodnocení pro ženy

Ženy hrají v americké společnosti významnou roli. Podle sčítání lidu tvoří 47 procent americké pracovní síly a 55 procent vysokoškolských studentů. Jsou dominantní především ve zdravotnictví a justici, ale i v profesích jako pokladní nebo účetní. Přesto jsou placeny méně než muži. Žena vydělá 80 centů za každý dolar, který vydělá muž.

Některé podniky a instituce měly ve středu zavřeno nebo daly ženám den volna. V Salt Lake City, hlavním městě státu Utah, se shromáždilo několik stovek žen před vládní budovou a připomenuly tak zákonodárcům, že bedlivě sledují, jak chrání práva žen.

V Providence, hlavním a nejlidnatějším městě státu Rhode Island, zůstane zavřený městský soud. Kvůli nedostatku zaměstnanců zůstanou zavřené i některé školy v Marylandu, Virginii nebo Severní Karolíně.

Podobné akce ale proběhly po celém světě. Například v Irsku si ženy oblékly černou na protest proti přísným zákonům o potratech. Na jejich podporu se konaly pochody v Londýně, Amsterdamu i dalších městech. Hned několik akcí na podporu rovnosti a respektu proběhlo také v Polsku.

V několika zemích převládala protestní černá kvůli potratovým zákonům
Zdroj: Reuters

Německá společnost Lufthansa oznámila, že na podporu dne mělo uskutečnit lety všech 6 čistě ženských posádek. Právě ženy tvoří v aerolince například jen šest procent z celkového počtu pilotů.

Důvodem protestních pochodů v Černé Hoře zase byly státní škrty v podpoře matek se třemi a více dětmi. Desítky Rumunek upozornily na problémy domácího násilí – sedly si na zem a nahlas četly jména žen zabitých jejich partnery.