Bronzového býka u Wall Street krotí nebojácné děvče. Dodává kuráž manažerkám

Americká investiční společnost State Street Global Advisors se rozhodla netradičním způsobem upozornit na nedostatečné zastoupení žen ve vrcholovém managementu firem. Vpředvečer Mezinárodního dne žen instalovala nedaleko proslulé Wall Street bronzovou sochu děvčete a umístila ji tak, aby se dívala přímo do očí skulptuře býka. Ta je totiž považovaná za symbol manhattanského finančního centra a je jednou z nejvyhledávanějších atrakcí současného New Yorku.

Fearless Girl (nebojácná dívka) je novou atrakcí New Yorku
Zdroj: Brendan McDermid/Reuters

Prostřednictvím „Fearless Girl“ (v překladu nebojácná dívka) apeluje investiční společnost zejména na 3500 firem, kterým spravuje aktiva, a vzkazuje jim, aby zvýšily podíl žen ve vedoucích funkcích.

„Vědecké studie ukazují, že podniky s větší genderovou pestrostí jsou finančně výkonnější a méně se v nich vyskytují problémy, jako například úplatky, korupce, akcionářské spory a podvody,“ uvedl Ron O'Hanley, generální ředitel State Street Global Advisors. 

Zároveň poukázal na to, že každá čtvrtá firma z akciového indexu Russell 3000, jenž zahrnuje tři tisíce akciových titulů největších společností obchodovaných ve Spojených státech, nemá v představenstvu ženu.

Zůstane socha natrvalo?

Město New York kývlo na umístění děvčete z bronzu do prostoru v blízkosti parku Bowling Green na dobu jednoho týdne, ovšem vzhledem k masivní oblibě, kterou si socha záhy získala, usilují nyní zástupci State Street Global Advisors o to, aby bylo povolení prodlouženo na celý měsíc. „A jsme zcela pro, pokud by se podařilo získat souhlas s trvalou instalací,“ dodala Anne McNallyová, viceprezidentka oddělení vztahů s veřejností.