František o korupci ve Vatikánu ví a je klidný. Obrátí se na svatého Josefa

Horálek: Papež chce nekompromisně odkrývat případy korupce a zneužívání (zdroj: ČT24)

Papež František připustil, že ve Vatikánu existuje korupce. Uvedl to v rozhovoru s jezuitským časopisem Civiltà Cattolicà, který citoval italský deník Corriere della Sera. Papež v interview také řekl, že kněží, kteří se dopouštějí zneužívání dětí, jsou nemocní.

„Korupce ve Vatikánu existuje. Ale já zůstávám v klidu. Když se vyskytne problém, napíši lístek svatému Josefovi a dám ho pod jeho sochu ve svém pokoji, sochu spícího Josefa, která už spí na matraci lístků,“ uvedl František.

Papežovo vyjádření ke korupci ve Vatikánu není první svého druhu. Například již v červnu 2014 se František omluvil za korupci, které se podle něj dopustili i někteří katoličtí duchovní, včetně některých prelátů. „Jako křesťané musíme za takové lidi žádat o odpuštění,“ uvedl tehdy papež.

František okamžitě po nástupu do funkce ohlásil, že bude bojovat proti korupčnímu prostředí v kurii. Jmenoval komisi, která provedla audit vatikánských financí, a nechal zreformovat vatikánskou banku, která byla zapletená do praní peněz, a to i pro italskou mafii.

František trvá na důsledném vyšetřování případů zneužívání

Papež František
Zdroj: Reuters

František se v rozhovoru s jezuitským časopisem vyjádřil i k sexuálnímu zneužívání dětí kněžími. „Musíme si otevřeně přiznat, že to je nemoc. A pokud nebudeme věřit, že jsou nemocní, nemůžeme ten problém vyřešit,“ uvedl papež.

Dramaturg náboženské tvroby ČT Martin Horálek zdůraznil, že František jde tvrdě za svým cílem odhalit co nejvíc případů zneužívání kněžími. Papežovo aktuální vyjádření Horálek chápe jako další Františkův impulz k nemilosrdnému vyšetřování a otevírání těchto případů systémem „padni komu padni“.

Informace o širokém zneužívání dětí kněžími v minulých dekádách přicházely v posledních letech například z Austrálie, kde je podle poslední studie podezřelých ze zneužívání dětí mezi lety 1980 a 2015 asi sedm procent katolických kněží.

Oběti zneužívání a jejich advokáti si dlouhodobě stěžovali také na to, že biskupové nedokázali ochránit své mladé věřící před pedofilním násilím a že církev takové činy kryla. Loni vydal papež František dekret, na jehož základě mají být odvoláváni biskupové, kteří nebudou rázně řešit případy sexuálního zneužívání nezletilých ze strany katolických představitelů.

Vydáno pod