Až sedm procent australských kněží mohlo podle komise zneužívat děti

Masivní selhání církve. Tak hodnotí vedení australských katolíků nejnovější nález vyšetřovací komise, podle které mohlo až 7 procent tamních kněží zneužívat v minulosti děti.

Zveřejněná statistika je výsledkem čtyřleté práce státní komise, která vyšetřovala dosud známé případy sexuálního zneužití v církevních školách a dalších institucích. Podle médií jde o první podobnou statistiku v zemi.

Přes 4400 lidí podle dokumentu uvedlo, že se mezi lety 1980 a 2015 stali obětí zneužití v církevních institucích. Průměrný věk zneužitých dětí byl u dívek 10,5 roku a u chlapců 11,5 roku.

„Tato čísla jsou šokující, tragická a neobhajitelná,“ komentoval nejnovější statistiku Francis Sullivan, předseda rady katolické církve, která má tato vyšetřování na starosti. Dodal, že údaje odráží masivní selhání církve.

Oběti a jejich příbuzní při jednom z protestů
Zdroj: Reuters

„Příběhy obětí jsou tristně podobné,“ řekl hlavní právník komise Gail Furness. „Dětem se nevěnovala pozornost či v horším případě byly trestány. Komise už vyslechla tisíce obětí, nyní budou před ní svědčit církevní hodnostáři australské katolické církve. Závěrečná zpráva by měla být hotova koncem letošního roku.

Obvinění nikdy nebyla vyšetřena. Kněží a další členové církevních institucí byli přemístěni a na jejich nových pracovištích nebyl o podezřeních nikdo informován.
Gail Furness
hlavní právník vyšetřovací komise

Už v předchozích měsících se v médiích objevily informace o případech, kdy církevní hodnostáři v Austrálii nereagovali na stížnosti dětí týkající se zneužívání.

Jedním z nich byl i nynější vatikánský prefekt George Pell, který jako arcibiskup v Melbourne a později Sydney nevyslyšel podobná volání. Loni ho australská policie dokonce vyslýchala kvůli podezření, že i on se sexuálního obtěžování v sedmdesátých letech dopouštěl. 

Pro katolickou církev jde tak o další ze série podobných skandálů. Papež František už loni rozhodl, že biskupy, kteří budou byť jen krýt takové případy, má církev bez milosti odvolávat. Nová praxe umožňuje Vatikánu začít vyšetřovat biskupa, který bude důvodně podezřelý, že byl v otázce řešení nedbalý.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vatikán od roku 2004 do roku 2014 kvůli sexuálnímu obtěžování dětí ve světě zbavil úřadu 848 římskokatolických kněží a dalších 2572 potrestal menšími tresty.

V roce 2009 byla zveřejněna první velká zpráva v Irsku, kde vedení církve tamní zneužívání zamlčovalo. Krizi důvěry v církev prohloubily rovněž případy zneužívání dětí a mladistvých kněžími hlášené z Německa, Belgie, Spojených států a dalších zemí.

Vůbec první takovou ucelenou statistiku představil v roce 2013 před jedním z výborů OSN v Ženevě vyslanec Vatikánu při OSN arcibiskup Silvano Tomasi. Za uvedené roky bylo Vatikánu hlášeno více než 3400 věrohodných případů zneužívání.

  • Německo – Kněz známý jako Andreas L. se v roce 2012 přiznal k 280 případům sexuálního zneužívání v rozmezí jedné dekády. 
  • Spojené státy americké – Veřejnost pobouřilo zjištění, že se dva bostonští kněží Paul a John Shanley Geoghan dopouštěli týrání.
  • Belgie – Biskup Roger Vangheluwe odstoupil v dubnu 2010 poté, co připustil, že pohlavně zneužíval chlapce.
  • Itálie – Katolická církev v Itálii v roce 2010 přiznala, že za více než 10 let bylo kvůli sexuálnímu zneužívání nahlášeno 100 kněží.
  • Irsko – Podle zprávy z roku 2009 bylo sexuální a psychické týrání běžné v katolíky vedených průmyslových školách a dětských domovech po většinu 20. století.
Vydáno pod