Šéf SPD Gabriel na kancléře kandidovat nechce, měl by se stát ministrem zahraničí

Zpravodaj ČT Černohorský: Schulz je podle Gabriela lepším kandidátem (zdroj: ČT24)

Předseda německé koaliční sociální demokracie Sigmar Gabriel nechce kandidovat na kancléře. Místo sebe navrhl bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze. Informují o tom servery Spiegel Online a veřejnoprávní televize ARD. Schulz podle nich Gabriela nahradí také v čele strany. Gabriel má místo toho do zářijových voleb působit jako ministr zahraničí. Uvedl to časopis Stern. Nahradí Franka-Waltera Steinmeiera, který se má stát prezidentem státu.

O tom, kdo bude za SPD kandidovat na kancléře, se spekulovalo několik měsíců. Vedle Gabriela a Schulze se mluvilo také o primátorovi Hamburku Olafu Scholzovi.

V posledních týdnech už odborníci víceméně počítali s tím, že se současné kancléřce za CDU/CSU Angele Merkelové postaví nynější vicekancléř a ministr hospodářství Gabriel. I proto je úterní zpráva nečekaná.

Schulze navrhl sám Gabriel

Gabriel podle německých médií spolustraníkům v Berlíně řekl, že kandidovat nebude. Zároveň jako kandidáta navrhl Schulze, který by se podle něj měl stát i šéfem strany.

Grémium sociální demokracie se v úterý jednohlasně pro Schulze jako kandidáta na kancléře a šéfa strany vyslovilo. „Je to mimořádná čest,“ řekl k rozhodnutí nejužšího vedení strany Schulz, podle něhož Německo v dnešní těžké době potřebuje nové vedení. Kandidaturu Schulze na kancléře má v neděli posvětit ještě předsednictvo sociální demokracie. Do čela SPD by ho měl zvolit březnový sjezd.

Šéf europarlamentu Martin Schulz
Zdroj: Reuters/Eric Vidal

Už dříve se mluvilo o tom, že Schulz je v průzkumech veřejného mínění oblíbenější než Gabriel, a mohl by tak lépe konkurovat šéfce konzervativní unie Merkelové. „Kdybych teď kandidoval, selhal bych a se mnou SPD,“ řekl Gabriel ke svému rozhodnutí magazínu Stern. 

Dovést stranu, která je nyní součástí velké koalice právě s CDU/CSU, k vítězství v zářijových volbách však nebude ani pro Schulze jednoduché. Průzkumy veřejného mínění konzervativní unii dávají zhruba jedenácti až patnáctiprocentní náskok nad sociálními demokraty.

Gabriel zamíří na ministerstvo zahraničí

Gabriel zároveň oznámil, že svou politickou budoucnost alespoň na příští měsíce vidí na ministerstvu zahraničí, kde by měl nahradit Franka-Waltera Steinmeiera, který se v únoru podle všeho stane spolkovým prezidentem. I s tím grémium souhlasilo.

Na resortu hospodářství by Gabriela měla vystřídat jeho dosavadní náměstkyně Brigitte Zypriesová, uvedla agentura DPA s odvoláním na zdroje ze sociální demokracie. Spekuluje se, že by se tak mohlo stát ještě v tomto týdnu.

Pro rozhodnutí Gabriela vyjadřovali jeho spolustraníci pochopení a respekt. Někteří ocenili to, že dal přednost prospěchu strany před svým osobním. Zástupci Levice, která by mohla být po volbách jedním z koaličních partnerů SPD, dali zase najevo skepsi vůči Schulzovi, jenž podle nich není příliš levicovým politikem.

Analytička Lizcová: Gabriel nedokázal promítnout úspěchy SPD do volebních preferencí (zdroj: ČT24)