Trumpománie v Rusku: Zpívá se Trumplissimo, lidé kupují rezavé matrjošky

Rusové se těší na Donalda Trumpa. Na nadějích, které do něho mnozí z nich vkládají, především na zlepšení americko-ruských vztahů, by také ráda vydělala řada obchodníků. Trh zaplavily různé výrobky připomínající (alespoň svým názvem) nového šéfa Bílého domu. Při příležitosti jeho inaugurace pořádají v mnoha moskevských barech speciální party, jeho nástupu do funkce věnují ruská státní média obrovskou pozornost.

Podle zpravodaje listu Washington Post se ruské sdělovací prostředky předhání ve vychvalování údajných Trumpových podnikatelských úspěchů a obsáhle popisují jeho nóbl životní styl. „Vypadá to velmi emociálně, jako výbuch dětské radosti,“ uvedl k Trumpománii v Rusku šéfredaktor deníku Moscow Times Mikhail Fishman.

Na vřelý vztah Trumpa k Rusku zareagovali i američtí výrobci
Zdroj: ČT24

Příval pozitivních slov v éteru – na adresu Trumpa – však může mít racionální a promyšlený základ. Prokremelský politický analytik Sergej Markov prohlásil, že pokud Rusko nenabídne Trumpovi pomocnou ruku proti silám, které se prý za mořem šikují, aby ho sesadily, pak dojde k „Trumpokalypse“. „Rusko ho musí podpořit veřejnou kampaní,“ dodal Markov.

Mince i matrjošky

Deník Moskovskij Komsomolec přinesl zprávu o tom, že stovky ruských firem chystají uvést na trh produkty, jejichž název bude odkazovat na Trumpa. Na pultech stánků s turistickými suvenýry už jsou k mání tradiční matrjošky alá Donald Trump. „Je jako matrjoška, kterou otevřete a zjistíte, že má mnoho vrstev,“ citovala agentura Reuters indického návštěvníka Moskvy, kterak se vyjádřil o novopečené hlavě USA.

Společnost Art Grani z čeljabinského regionu připravila ke dni inaugurace památeční minci v ceně 10 tisíc amerických dolarů – na rubu s vyrytou podobiznou nového amerického prezidenta a na líci s portrétem Sochy svobody a nápisem „In Trump We Trust“ (v překladu znamená „Věříme v Trumpa“; jedná se o zjevnou narážku na americké národní motto „In God We Trust“, jež je na dolarových bankovkách).

Trumpův nástup do křesla amerického prezidenta se v centru Moskvy slavil už ve čtvrtek. Při jednom takovém večírku v jazzovém klubu v ulici Starý Arbat zazněla píseň „Trumplissimo America!“, se kterou vystoupil dvaaosmdesátiletý Willi Tokarev, známý interpret, který byl v 70. a 80. letech ruským emigrantem v New Yorku.

United States of Russia?

Četné diskuse o budoucí podobě americko-ruských vztahů po příchodu Trumpovy administrativy se vedou i na sociálních sítích. Velkou vlnu sdílení zaznamenalo video z ohňostroje, který zakončil program čtvrteční předinaugurační slavnosti ve Washingtonu.

V jeho průběhu se totiž na nebi objevila vedle sebe tři písmena, podle mnohých svědků „USR“ místo pravděpodobně zamýšleného „USA“. To vedlo některé uživatele Twitteru k vtipkování na téma, že pod Trumpem se z „United States of America“ stanou „United States of Russia“ nebo že ruští hackeři dokázali zasáhnout i do ohňostroje.