Putin telefonicky hovořil s Trumpem, chce aktivně spolupracovat

Události: Trumpovi spolupracovníci a plány (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin se telefonicky spojil s novým americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Oznámil to Kreml. Oba politici se podle jeho vyjádření vyslovili pro aktivní společnou práci s cílem normalizovat vzájemné vztahy. Putin řekl, že chce s novou americkou vládou vést „partnerský dialog“. Za „nepřítele číslo jedna“ podle ruské tiskové zprávy politici označili mezinárodní terorismus a extremismus.

„Ruský vůdce znovu svému partnerovi blahopřál k vítězství v prezidentských volbách, popřál mu úspěchy v realizaci volebního programu a zdůraznil připravenost navázat partnerský dialog s novou vládou na zásadách rovnoprávnosti, vzájemné úcty a nevměšování do vnitřních záležitostí,“ řekl podle Kremlu ruský prezident svému budoucímu americkému protějšku v prvním přímém kontaktu od prezidentských voleb v USA.

„Putin a Trump se v besedě shodli nejen na hodnocení nynějšího krajně neuspokojivého vztahu rusko-amerických vztahů, ale vyslovili se i pro společnou práci směřující k jejich normalizaci a ke konstruktivní spolupráci v co nejširším okruhu otázek. Zdůraznili zejména význam vytvoření nového základu dvoustranných styků cestou rozvoje jejich obchodní a hospodářské součásti,“ uvedl Kreml.

Jednání bylo věnováno i situaci v Sýrii. Státníci se shodli, že je nezbytné spojit síly v boji s extremismem a mezinárodním terorismem, citovala z prohlášení Kremlu agentura TASS. Putin a Trump se dohodli, že budou v telefonických kontaktech pokračovat a v budoucnu uspořádají i osobní schůzku.

Trump si vybral personálního šéfa i hlavního poradce

Trump už také obsadil druhou nejdůležitější funkci v Bílém domě – pozici personálního šéfa. Stane se jím předseda Národního výboru Republikánské strany Reince Priebus. Personální šéf řídí zaměstnance a rozhoduje, kdo získá přístup k prezidentovi.

Priebus byl během volební kampaně Trumpovým věrným spojencem. Má úzké vztahy s vedoucími představiteli republikánů, především s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem.

Na dotazy k politice budoucího amerického prezidenta odpovídal na Facebooku ČT24 zpravodaj ČT v USA Martin Řezníček.

Pro funkci hlavního poradce si pak nový republikánský prezident zvolil šéfa své volební kampaně Steva Bannona. Bannon byl před příchodem do Trumpova volebního týmu šéfem konzervativního webového portálu Breitbart News. Priebus i Bannon patřili podle spekulací médií k adeptům na významné posty v Trumpově administrativě.

„Steve a Reince jsou vysoce kvalifikovanými lídry, kteří dobře spolupracovali při naší kampani a dovedli nás k historickému vítězství. Nyní je oba budu mít v Bílém domě,“ uvedl Trump.

Události, komentáře: Předvolební průzkumy a Trumpovi spolupracovníci (zdroj: ČT24)
Trump musí vyhovět oběma táborům. Priebuse potřebuje pro vyjednávání s Kongresem jako zkušeného praporčíka moci, který dobře ví, jak to funguje v Kongresu. Bennon je pochodeň těch naštvaných bílých mužů, kteří musí být nějakým způsobem dál reprezentovaní, protože na začátku představovali to tvrdé jádro pozdějšího Trumpova vítězství.
Daniel Anýž
redaktor Newsweeku

Podle komentářů amerických médií se nově zvolený prezident pokusil jmenováním ideově velmi odlišných figur uspokojit dvě křídla republikánů. Zatímco Priebus reprezentuje spíš konzervativní část strany, Bannon je rázným kritikem establishmentu.

Během kampaně se podílel na jejím přiostřování v době prezidentských debat, když sehnal Trumpovi trojici žen tvrdících, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování bývalého prezidenta a manžela Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové Billa Clintona.

Podle agentury Reuters udělal Bannon ze svého informačního portálu Breitbart News tribunu neonacistů, bílých rasistů a antisemitů. Podle demokratů Bannona podporuje rasistická organizace Ku Klux Klan.

Bannon, bývalý bankéř firmy Goldman Sachs, vedl se svým webem tažení proti republikánskému establishmentu a popudil proti sobě mnoho veteránů republikánské politiky.

Jeho nepřítelem je i republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, na nějž Bannon na svém webu nepřestává útočit. Podle republikánského stratéga Johna Weavera zosobňuje Bannon rasistickou, fašistickou extrémní pravici vstupující do Bílého domu. 

Vystudoval politické vědy a angličtinu na univerzitě Wisconsin-Whitewater a
práva na Miamské univerzitě. V roce 2004 neúspěšně kandidoval do Senátu ve státě Wisconsin.

Před pěti lety byl poprvé zvolen předsedou Národního výboru Republikánské strany, svůj mandát obhájil o dva roky později. Je považován za reprezentanta spíše konzervativní části strany.

Během volební kampaně byl Trumpovým věrným spojencem. Má úzké vztahy s vedoucími představiteli republikánů, především s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem.

Priebus v první reakci po svém jmenování prohlásil, že je poctěn a dodal, že Trump bude „skvělým prezidentem pro všechny Američany“.

Reince Priebus
Zdroj: EPA

Vystudoval Georgetownskou univerzitu a v roce 1983 získal titul MBA na Harvardu. V 80. letech pracoval pro investiční banku Goldman Sachs, kde měl na starosti projekty ze světa médií a zábavy. Poté založil vlastní firmu, která nabízela finanční služby a poradenství v Hollywoodu.

V srpnu loňského roku se stal šéfem Trumpova volebního týmu. Krátce poté list New York Post informoval, že Bannon byl před 20 lety obviněn z domácího násilí vůči své tehdejší manželce.

Patří k rázným kritikům establishmentu, kritiky je označován za krajního nacionalistu. Během kampaně se podílel na jejím přiostřování v době prezidentských debat, když sehnal Trumpovi trojici žen, které tvrdily, že se staly oběťmi sexuálního obtěžování bývalého prezidenta a manžela Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové Billa Clintona. Ostře kritizoval také exprezidenta Baracka Obamu.

Steve Bannon
Zdroj: EPA

Trump pověřil dirigováním svého nástupu Pence

Už dříve Donald Trump pověřil přípravou převzetí moci svého kandidáta na viceprezidenta Mika Pence, který úkol přebral po guvernérovi státu New Jersey Chrisovi Christiem. Členy skupiny jsou i Trumpovy děti Ivanka, Eric a Donald mladší a také Trumpův zeť a manžel Ivanky Jared Kushner.

Dalšími členy jsou Trumpův sok ze stranických primárek Ben Carson, někdejší předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani a generál ve výslužbě Michael Flynn.

V amerických prezidentských volbách získal Donald Trump potřebnou většinu 270 volitelů, a porazil tak svou demokratickou konkurentku Hillary Clintonovou, i když ta získala celkově větší počet samotných hlasů. O Trumpově úspěchu rozhodlo mimo jiné vítězství v klíčových státech jako Florida, Pensylvánie či Wisconsin, které v posledních několika volbách ovládli demokraté.