USA se připravují na dobytí Rakka, syrské bašty islamistů

Koalice vedená Spojenými státy se už intenzivně připravuje na zahájení operace zaměřené na dobytí samotné bašty Islámského státu - syrského města Rakka. Na zasedání ministrů obrany hlavních zemí bojujících proti IS to oznámil americký zástupce Ashton Carter. V současné době pokračuje ofenziva na Mosul, iráckou baštu islamistů.

Carter zároveň prohlásil, že přípravy se nijak neopozdily. Reagoval tak na projevy znepokojení svých kolegů v čele s francouzským ministrem obrany Jeanem-Yvesem Le Drianem, kteří kritizovali fakt, že se o město ještě nebojuje.

Podle agentury AP se zejména Francouzi obávají, že dokud nebude IS vojensky zlomen, hrozí v jejich zemi teroristické útoky podobného rozsahu jako loni v listopadu, kdy v Paříži přišlo o život 130 lidí. Jiné zdroje k tomu neoficiálně dodávají, že si přejí dosáhnout přesvědčivých výsledků na blízkovýchodním bojišti před prezidentskými a parlamentními volbami na konci jara příštího roku.

Osvobodit Rakka musí místní jednotky, míní Carter

obrázek
Zdroj: ČT24

Carter nicméně připustil, že ještě není jasno, které síly by měly dobývat Rakka v rámci pozemní operace. Plánuje se, že se tak stane na základě stejného principu jako v případě Mosulu, tedy že půjde zejména o místní jednotky.

„Která vojenská síla obsadí Rakka? Strategickým principem koalice je, že musí jít o efektivní a motivované místní síly, které musíme identifikovat a kterým musíme umožnit zasáhnout,“ řekl Carter. „To lze provést pomocí lidí, kteří tam žijí. Budeme se totiž snažit o trvalou porážku IS a trvalé porážky nelze dosáhnout vnějšími silami,“ dodal šéf Pentagonu.

Rakka je jednou ze dvou hlavních bašt radikálů z Islámského státu. Tou druhou je severoirácký Mosul, proti kterému vedou už přes týden pozemní ofenzivu irácké a kurdské síly. Podle posledních informací se irácké speciální jednotky dostaly do vzdálenosti dvou kilometrů od města. Během akce, na které se kromě irácké armády podílí i kurdští pešmergové, Turci a západní koalice, bylo osvobozeno na 90 vesnic v okolí Mosulu.