Elitní irácká jednotka je dva kilometry od Mosulu

Horizont ČT24: Irácké jednotky jsou dva kilometry od Mosulu (zdroj: ČT24)

Irácké jednotky dál postupují ke strategické baště Islámského státu v Iráku - dvoumilionovému Mosulu. Jedna z elitních milic se přiblížila zhruba dva kilometry od hranic města. Radikálové se mezitím snaží odvést pozornost od Mosulu - jejich nejnovějším cílem je západoirácké město Rutba.

Irácké síly spolu s Kurdy už osvobodili na 90 vesnic a zabili 800 bojovníků IS. Museli přitom zneškodnit na 400 výbušných zařízení a čelit sebevražedným útočníkům. IS se ale daří některé vesnice dobývat zpět, protože vojáci v nich nezůstávají.

Brzy se mají do útoku na Mosul zapojit další jednotky irácké armády, která pro ofenzívu připravila 30 tisíc vojáků. Ti se opírají o leteckou podporu USA a jejich spojenců. Mosul brání podle iráckých odhadů 5000 až 6000 bojovníků IS. Navzdory irácké převaze se neočekává, že by dobývání města proběhlo hladce, a to i vzhledem k vysokému počtu civilistů přítomných v tomto druhém největším iráckém městě. V Mosulu je mezi 1,5 až 2 miliony lidí.

Irácká armáda čelí v Mosulu minám a protiútokům islamistů (zdroj: ČT24)

Rutbu obývá asi 22 tisíc lidí, většinou sunnitů. IS jej obsadil v létě 2014, před pár měsíci byl ale poražen. Město patřilo k centrům sunnitského odboje proti šíitské vládě, která se ujala moci po svržení Saddáma Husajna v roce 2003. Irácká armáda už na místo povolala posily.

Islamisté se už několikrát objevili i v Kirkúku, kde zemřelo na 80 lidí. „Bezpečnostní složky je jednoho po druhém zlikvidovaly. Sláva bohu jsme teď v bezpečí,“ podotkl majitel místního obchodu. Džihádisté zaútočili v pondělí i v Sindžáru – také tam je ale zastavili Kurdové.

Taktika IS? Tunely, živé štíty, miny a sebevrazi

Koalice je nyní pouhých pár kilometrů od Mosulu. Irácké síly spolu s Kurdy a západními spojenci tvoří 90tisícovou vojenskou sílu, proti níž musí zaujmout pár tisícovek bojovníků IS zvláštní taktiku. Nastražili nejrůznější pasti a dopředu posílají sebevražedné atentátníky.

Podle jednoho kurdského generála Bajata Mzuriho zabily nastražené bomby víc vojáků, než jich zemřelo přímo v boji s IS. „Dávají je na silnice, do domů. Osvobodíme vesnici a jsou všude – lidé přijdou domů, otevřou dveře nebo lednici a ono to vybuchne,“ řekl CNN.

Iráčtí uprchlíci
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Vyčistit vesnice od těchto nástrah je zdlouhavá a nebezpečná práce, která může trvat měsíce, prohlásil generál. Už třetí člen jeho týmu, specialista na zneškodňování bomb, prý zemřel, když se snažil dělat svou práci.

Klíčovou obrannou strategií IS je také výstavba sofistikované sítě tunelů v Mosulu i okolních městech, která umožňuje bojovníkům rychle utéct, přesouvat zbraně a zůstat přitom skryti před koaličními letouny. IS pak může náhle zaútočit na vojáky tam, kde to nečekají.

Džihádisté zabili desítky vesničanů – oslavovali příchod vojáků

IS rovněž používá civilisty jako živé štíty a tvrdě trestá za zradu. Mluvčí OSN oznámil, že IS v oblasti Mosulu povraždil 50 bývalých policistů, našla se těla 70 zabitých vesničanů a 15 dalších, které radikálové naházeli do řeky.

Podle informací CNN zabili radikálové v sobotu v noci v osvobozené vesnici poblíž Nimrúdu 40 osob, které předtím vítaly irácké síly. Jeden z bývalých členů mosulské městské rady řekl americké televizi, že džihádisté si počkali, až vojáci z města odejdou a pak je zavraždili.

Podle CNN koalice nenechává v osvobozených vesnicích vojáky, a tak se IS podařilo některé v předchozích dnech dobýt zpět. Šíitské polovojenské oddíly mezitím podle svého mluvčího dostaly rozkaz vybojovat město Tall Afar a bránit členům IS uprchnout z Mosulu do Sýrie. Tall Afar leží asi 60 kilometrů západně od Mosulu.

Mosulská ofenziva
Zdroj: AFP/ČT24

O postupu proti islamistům i o ochraně civilistů během útoku budou jednat v Paříži ministři zemí bojujících proti IS. Schůzky se zúčastní třináct zemí – mimo jiné třeba zástupci Iráku, Turecka a Spojených států.

Útok chystá i Turecko - přes odpor Bagdádu

Do bojů v Iráku chce zasáhnout také Turecko. Jeho představitelé v minulosti oznámili, že do bojů o Mosul bude nasazena také turecká armáda, vláda v Bagdádu s tím ale nesouhlasí. Turecko chce aktivněji postupovat proti bojovníkům turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kteří působí na severu Iráku. Premiér nevyloučil ani pozemní operace.