Některé konzervativní listy chtějí Clintonovou, přišly urážky a odliv čtenářů

Čím dál tím více amerických konzervativních listů se rozhodlo před prezidentskými volbami podpořit demokratku Hillary Clintonovou na úkor republikána Donalda Trumpa. Deník The Arizona Republic chce v Bílém domě demokrata vůbec poprvé od svého založení roku 1890. Dočkal se za to urážek i výhrůžek smrtí. Všechny tyto listy také oznámily, že čtenáři houfně ruší předplatné.

Donald Trump není ani konzervativní, ani kvalifikovaný pro výkon prezidentské funkce, uvedl list The Arizona Republic ve středečním úvodníku. Noviny varovaly před Trumpovým „autoritativním“ chováním a před jeho „nebezpečnými výroky“ už před rokem. Svého rozhodnutí podpořit Clintonovou prý nelitují a nadále ho považují za „zodpovědné“.

Kvůli podpoře bývalé ministryně zahraničí se ale na konzervativní deník snesla vlna nadávek a urážek ze strany čtenářů. „Dostali jsme řadu reakcí, od místních i od lidí z celé země,“ uvedl šéfredaktor Phil Boas. Mezi reakcemi byla podle něj také výhrůžka smrtí. Řada čtenářů také zrušila své předplatné. Podle Boase ale nemůže být nikdo, kdo noviny čte pravidelně, podporou Clintonové překvapen.

Trumpa v poslední době odmítly podpořit i texaský list The Dallas Morning News, který demokratického kandidáta na prezidenta nepodpořil od konce druhé světové války, nebo ohijský The Cincinnati Enquirer, jenž republikánské uchazeče o křeslo v Bílém domě podporoval téměř 100 let. Také tyto dva deníky čelily po zveřejnění svých názorů vlně rušení předplatného.

Americký celostátní deník USA Today ve čtvrtek vyzval voliče, aby ve volbách nedávali hlas „nebezpečnému demagogovi“ Donaldu Trumpovi. Zároveň ale nepodpořil ani kandidaturu Clintonové.

Cesta ke zvolení americkým prezidentem
Zdroj: ČT24/US embassy/Americké centrum/Wikipedia.org