Trojice údajných teroristek zadržených ve Francii si vyslechla obvinění

Francouzské úřady obvinily trojici žen zadrženou minulý týden v souvislosti s chystaným útokem na nádraží v Paříži. Všechny tři zůstávají ve vazbě a zodpovídat se mají kvůli spojení s teroristickou organizací. Podle vyšetřovatelů je řídili přímo teroristé ze Sýrie.

Nejmladší z nich, 19letá dcera majitele zmíněného auta s bombami, byla spolu s 23letou ženou obviněna rovněž z útoku na úřední osobu kvůli tomu, že nožem atakovaly zatýkající policisty.

Druhá z nich má podle policie vazby na pachatele dvou smrtelných útoků, k nimž došlo ve Francii během posledních měsíců. Spolu s nimi skončila za mřížemi i 39letá žena.

Bezpečnostní experti považují případ žen jako hlavních pachatelek za neobvyklý – dosud za atentáty ve Francii stáli muži.

Na opuštěný Peugeot 607 s blikajícími výstražnými světly, který parkoval v neděli v uličce u katedrály Notre Dame v Paříži, upozornil zaměstnanec jednoho baru. Policejní pyrotechnici vůz bez poznávacích značek za pomoci výbušniny otevřeli. V kufru našli šest plných plynových lahví, kanystry s naftou a také dva listy psané v arabštině. Žádné výbušniny nebo rozbušky ale v autě nebyly.

Vůz s plynovými bombami a naftou nalezený u Notre Dame
Zdroj: ČT24

Zatím není jasné, zda to byl pokus o atentát. Policisté se domnívají, že ho tam nechaly tři zadržené ženy a že se možná pohádaly, proto ho nestihly zapálit.

Francie v pohotovosti

Paříž je v pohotovosti od koordinovaných atentátů z listopadu loňského roku, při nichž přišlo o život 130 lidí a další stovky utrpěly zranění. Prokurátor Molins tento týden varoval, že s tím, jak IS přichází o území v Sýrii a v Iráku, roste nebezpečí dalších atentátů v západní Evropě.

Podle deníku Le Monde představuje hrozbu zejména 2000 francouzských občanů, kteří by se mohli vrátit ze Sýrie.

obrázek
Zdroj: ČT24