Perla Atlantiku hoří. Stovky lidí musely opustit hlavní město Madeiry

Tisíc lidí muselo opustit své domovy a hotely na portugalské Madeiře, kde se ničivý požár dostal do hlavního města Funchalu. Zemřeli tři lidé, 300 dalších skončilo v nemocnici. Hasiči ale už mají situaci pod kontrolou, sdělil mluvčí Fischer Group Jan Bezděk. Ostrov patří mezi oblíbené cíle turistů.

Požár zuří na Madeiře už dva dny. Strmé svahy a husté lesy znesnadňují práci desítkám hasičům, kteří se snaží bojovat s plameny. Jejich šíření napomáhá horko, které na ostrově panuje. Na pomoc by měli už brzy dorazit požárníci z Lisabonu.

Záběry ukazují obyvatele Funchalu snažící se uhasit plameny pomocí hadic. Zemřela zatím jedna postarší žena poté, co oheň zasáhl její dům poblíž centra metropole. Další dva lidé zemřeli doma. Stovky dalších skončily v nemocnici.

Plameny už zničily ve Funchalu několik budov včetně luxusního hotelu a narušily provoz na místním letišti. Evakuováno muselo být nákupní centrum i nemocnice. Na ostrově bylo rovněž uzavřeno několik silnic.

Podle odhadu Asociace cestovních kanceláří ČR je na ostrově mezi 2500 až 3000 Čechů, z toho přibližně polovina využila služeb českých cestovních kanceláří. „Moje vlastní cestovní kancelář musela zrušit několik pobytů, protože přímo shořel hotel, ve kterém měli klienti bydlet,“ řekl místopředseda asociace Jan Papež.

Asociace podle něj nemá informace o žádném zraněném českém občanovi, je ve spojení i s ministerstvem zahraničních věcí. Rozhodnutí o rušení pobytů je ale podle něj na každé cestovní kanceláři.

Místní policie oznámila, že zadržela pyromana, který je podezřelý, že způsobil jeden z požárů, které mají několik ohnisek. Podle španělského deníku El Mundo jde o čtyřiadvacetiletého muže.

Požáry sužují i portugalskou pevninu, kde teploty dosahují místy 35 stupňů. Dvanáct nahlášených ohnisek se nachází na severozápadu země.

Madeira je oblíbeným cílem převážně aktivních turistů. Na ostrově kdysi pobýval Kryštof Kolumbus, Winston Churchill i císařovna Sissi. Je protkán důmyslnou pavučinou zavlažovacích kanálů budovaných otroky a ukrývá i nejvyšší útes v Evropě.